Review documentaire fat, sick and nearly dead

Documentaire: Fat, sick and nearly dead

Wat een inspirerende en motiverende documentaire is: fat, sick and nearly dead. Natuurlijk wist ik al dat voeding een belangrijke rol speelt in ons fysieke welzijn. Dit ervaar ik dagelijks zelf, maar dat het zo’n grote rol kan spelen daar stond ik zelfs van te kijken. Benieuwd waar deze documentaire overgaat en wat ik ervan vond?

Waar gaat de documentaire fat, sick and nearly dead over?

In de documentaire volg je de véél te zware Australische Joe. Maar naast dat ie 45 kilo aan overgewicht meedraagt, is Joe ziek. Hij lijdt aan een slopende auto-immuunziekte en slikt zich suf aan medicijnen. Hij wil hier iets aan doen! Maar wat? Hij besluit om een maand naar het land van het eten te gaan: Amerika. Maar niet zonder missie! Hij is vastbesloten om een 60-daagse juicefast te doen.

Hij reist 3000 mijl door Amerika en drinkt enkel groentesapjes en hoopt hiermee zijn overtollige kilo’s kwijt te raken, maar nog belangrijker zijn lichaam een reboot te geven en zodat het kan herstellen.

Tijdens zijn journey schuift hij regelmatig aan tafel bij fastfood-etende Amerikanen met obesitas (Joe keurig met zijn groentesapje). Hij vindt antwoord op vragen als: waarom zijn zoveel mensen te zwaar? Waarom weten we wel wat we eigenlijk moeten eten, maar doen we het niet? Daarnaast probeert hij andere mensen te inspireren om ook een gezondere levensstijl aan te nemen.

Onderweg ontmoet Joe een obese trucker, Phil. Hij heeft dezelfde zeldzame ziekte als Joe! Phil is depressief en heeft al vaker zelfmoord overwogen, omdat hij zich niet lekker in zijn vel voelt en geen oplossing ziet voor zijn ziekte. Joe daagt hem uit om 10 dagen te sapvasten. Na 10 dagen boekt Phil al zoveel resultaat dat hij besluit om net als Joe 60 dagen te sapvasten.

Het is mooi om te zien hoe je beiden mannen, Joe en Phil, ziet opbloeien. Fysiek, qua gezondheid, maar ook als persoon. En het bijzonderste van alles: Joe en Phil hebben uiteindelijk een gezond gewicht, zijn genezen en hebben geen medicijnen meer nodig. Wauw!

Shockerend

Ik was zelf echt met stomheid geslagen door de vele interviews met ongezonde, dikke Amerikanen. Joe vroeg hen hoe oud ze denken te worden met hun huidige lifestyle. De meeste schatten hun levensverwachting extreem laag ”rond de 55”. WAT? Deze mensen beseffen dus maar al te goed dat ze ongezond bezig zijn, maar verkiezen ‘lekker’ eten boven hun leven. Ouders die gewoon doodleuk zeggen: ”Ik geniet liever van fastfood, dan dat ik gezond leef en langer leef”. Ik moet er niet aan denken dat mijn ouders deze instellingen hadden gehad, want dan had ik ze nu waarschijnlijk niet meer bij me gehad. Persoonlijk vind ik het erg egoïstisch…

Ook vond ik het bizar dat Joe zijn sapkuur als ‘abnormaal’ werd gezien door veel mensen. ”60 dagen groente- en fruitstappen drinken kan toch.” Maar je hoort niemand een woord reppen over hoe BIZAR het eigenlijk is om dagelijks je lijf te voeden met fastfood. En hoe abnormaal het is dat er ’s ochtends al een enorme rij staat bij de Mc drive. Gelukkig waren er ook genoeg mensen die erg inspireert waren door Joe en hun leefstijl gingen veranderen.

Fat, sick and nearly dead

Eye-opener

Wat ik zelf echt bijzonder vond is om te zien welk effect het sapvasten heeft op je gezondheid. De klachten waar Joe en Phil al jaren meeliepen verdwenen als sneeuw voor de zon. Van te voren had niemand, ook zij zelf, verwacht dat ze zouden genezen. Zelfs een arts was verbaasd over het resultaat: “Wat je op dit moment ook doet, ga ermee door. Het werkt!”. De medische wereld lijkt weinig rekening te houden met voeding als mogelijke oorzaak van bepaalde ziektes of kwalen. Dat is eigenlijk ontzettend shockerend! Liever het probleem wegstoppen met medicijnen, dan kijken naar een blijvende oplossing.

Daarnaast was een echte eye-opener om te zien dat een gezonde leefstijl je echt gelukkig maakt. Veel mensen denken dat ze ongelukkig zullen zijn als ze geen fastfood meer mogen eten. Ze ruilen daarom liever 50 jaar van hun leven in om te genieten van die vette hamburger. Maar de documentaire bewijst het tegendeel. Phil en Joe, de ex-fastfoodeters, zie je opbloeien en niet alleen fysiek. Je merkt dat ze steeds zelfverzekerder en gelukkiger worden.

Kijken, kijken, kijken!

Ik heb natuurlijk al best wel veel verklapt. Sorry hihi! Maar deze documentaire is echt de moeite waard om te kijken. Ik heb hem zelf gekeken via Netflix. Maar de volledige documentaire staat ook op YouTube. En om het je helemaal makkelijk te maken, kun je hem hieronder bekijken:

 Trek in een sapje?

6 grote boerenkoolbladeren
1 komkommer
4 stengels Selderij
2 groene appels
½ citroen (zonder schil)
1 stukje gember

Ga jij deze docu kijken? Of heb je hem al gezien? Laat een reactie achter wat je ervan vindt; ik ben benieuwd :)! Ook ben ik benieuwd of er dames of heren zijn, die wel is een juicefast hebben gedaan en wat jullie ervaring hiermee is. Let me know!

Vergeet ons niet te volgen, zodat je op de hoogte blijft van al onze healthy inspiratie!

♥ Facebook
♥ Bloglovin
♥ Instagram

Liefs,

Sharona

4 Comments

 • Maaike november 21, 2014 at 10:12 am

  Deze documentaire ga ik sowieso kijken! Je schrijft er heel inspirerend over, en ik ben nu ook bezig om gezonder te eten en meer te bewegen. Ik denk dat deze documentaire me meer daarbij gaat helpen, haha! Maar inderdaad, how shocking is het om ZO ongezond te eten…wow

  Reply
 • melissa november 25, 2014 at 1:15 pm

  Heb m gezien. In 1 woord WAUW!
  Ongelofelijk wat deze mannen hebben bereikt en wat gezonde voeding
  voor je lichaam doet.
  Heel motiverend. Dank je wel voor het delen!

  Reply
 • Natalie november 25, 2014 at 1:48 pm

  Bedankt dat jullie deze documentaire hebben gedeeld. Heel interessant. Wel heel rigoureus 60 dagen sapvasten. Vraag me af hoe je stoelgang dan is. Ik heb nu een half uur gekeken en ga zeker de hele documentaire afkijken. Ik snap echt de reacties van mensen niet dat ze hun eetgewoontes niet willen aanpassen om een langer en gezonder leven te hebben. Gezond eten is zo lekker en je leven is zoveel meer waard als je gezond en fit bent.

  Reply
 • Kim december 15, 2014 at 12:48 pm

  Deze staat zeker nog op mijn must-see lijstje. Ik heb begin dit jaar vijf dagen sapvasten gedaan en dat vond ik heel moeilijk vol te houden, laat staan 60 dagen. Maar het heeft me wel geïnspireerd om terug meer clean te gaan eten. Onbegrijpelijk eigenlijk dat mensen zichzelf liever volproppen met vergif “omdat het lekker is” dan dat ze goed voor hun lichaam zorgen. Gezond eten kan ook lekker zijn, als je weet hoe je het moet bereiden.

  Reply

Leave a Comment