woman-mouth-teeth-sweets-37831-large

Eet je om te leven of leef je om te eten?

Wat is de betekenis van eten voor jou? Eet je om te leven of leef je om te eten? Eten is een onderdeel van het leven. En laten we eerlijk zijn: een héél belangrijk onderdeel. Maar hoe zorg je ervoor dat het je leven niet beheerst?  Eet je om te leven, dan ontneem je jezelf te genieten van eten.  Leef je om te eten, dan is de kans groot dat je gedachten continu beheerst worden door eten, eten en nog meer eten. Een dieet biedt vaak niet de oplossing om een gezonde relatie te krijgen met eten.

Waarom eet je eigenlijk?

Misschien ken je het wel? Je hebt net je bord met avondeten achter de kiezen. Weinig gegeten heb je niet. Je zit zelfs goed vol. Toch loop je na het eten naar de voorraadkast en prop je een koekje in je mond. Heb je trek? Nee, je zit zelfs bomvol. Je eet uit een gewoonte of er is een andere reden. Misschien wil je iets wel niet voelen. En vul je dit ‘lege’ gevoel op door te eten.

Herkennen

Laatst las ik in een boek iets over de Nederlandse cultuur op het gebied van voeding. We worden al opgevoed met een verkeerde houding tegenover eten. Eten wordt al tijdens je kinderjaren ingezet als straf of beloning. Heb je je bord met groenten op, dan krijg je een lekker toetje. Heb je je best gedaan op school, dan krijg je een snoepje. Wie herkent het niet? Als kind kregen we als troost een snoepje en als straf… niets. Hierdoor heeft eten niet alleen maar te maken met wel of geen honger hebben. Als je dus regelmatig eet terwijl je geen honger hebt, dan kan het dus zo zijn dat je jezelf onbewust wilt troosten. Is dat zwak? Nee het is menselijk. Een roker neemt een sigaret, een alcoholist een glaasje alcohol. Allemaal om iets niet te hoeven voelen.

Herkennen waarom je iets eet

Waarom eet je iets? In het geval van honger of trek weten we het. Maar in veel gevallen eten we niet om deze redenen. Maar waarom dan wel? Probeer eens na te denken over je relatie met eten.

  • Hoe vaak denk je aan eten op een dag?
  • Kan je redenen bedenken waarom je eet terwijl je geen honger voelt?
  • Zijn er dingen in je leven die je liever niet wilt voelen of niet aan wilt denken?
  • Eet je als je moe, boos, verdrietig, gestresst of onrustig bent?

Deze vragen helpen je te herkennen waarom je iets eet. Door te herkennen waarom je eet terwijl je geen honger hebt kom je dichter bij de kern. Wat velen malen effectiever is dan een klakkeloos een dieet volgen.

Lees >>> Hoe je gewoontes kunt doorbreken

Ik ben benieuwd of jij weleens momenten hebt waarop je ‘gedachteloos’ eet? Laat het me weten in de comments.

Liefs,
Sharona

No Comments

Leave a Comment