Gezond leven is simpel

Health | Gezond leven kan ik het fout doen?

Gezondheid het lijkt ingewikkeld. Dat neem ik je echt niet kwalijk, want ook wij zien soms door de bomen het bos niet meer. Zijn koolhydraten de vijand of niet? Wel of geen brood eten? Melk de witte motor of ronduit ongezond? Allerlei tegenstrijdige adviezen. Hoe weet je nou of je het goed of fout doet? Wat is nu echt de waarheid van gezondheid? Laat ik je alvast één schokkend iets vertellen: houd op met zoeken, want er bestaat geen waarheid!

Allereerst stop met jezelf wijs te maken dat goed of fout bestaat. Een gezonde leefstijl is namelijk helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. In tegendeel het iets wat jij voor jezelf creëert. Een leefstijl die daardoor volledig bij jou past en die jezelf helemaal begrijpt.

Ingewikkeld en simpel tegelijkertijd

Soms kunnen dingen heel ingewikkeld zijn, maar tegelijkertijd ook zo verschrikkelijk simpel. Iedereen weet hoe je een computer moet bedienen (uuhh misschien uitgezonderd enkele opa’s en oma’s). Is het ingewikkeld om te surfen op het internet? Je scriptie te typen in Word? Een muziekje op te zetten via Spotify? Nee super simpel! Maar aan de andere kant is de techniek van een computer ontzettend ingewikkeld. Hoe complex zit zo’n apparaat niet in elkaar? Weinig mensen zullen dit kunnen vatten. Toch maakt dit niet uit, want jij en ik kunnen prima dit mega ingewikkelde, complexe apparaat bedienen.

Zo is het ook met je lichaam. Ons lichaam is het meest ingewikkelde organisme hier op aarde. Zelfs wetenschappers lukt het niet om alle functies in ons lichaam te verklaren. Maar aan de andere kant is er nog geen mens geweest die niet wist wat die met zijn eigen lichaam moest beginnen. Toch? Zonder dat we in detail weten hoe alles in ons lichaam werkt kunnen we prima functioneren. Ingewikkeld en simpel tegelijkertijd!

Je lichaam vraagt niet om ingewikkelde voedingstrends…

Quinoavlokken in plaats van havermoutvlokken, zoete aardappels in plaats van gewone aardappels. Je lichaam raakt echt niet helemaal van streek van een door jou benoemd ‘verboden voedingsmiddel’. Het verboden voedingsmiddel wordt net als alle andere voeding gewoon zonder oordeel door je lichaam verwerkt. Nee echt er komen geen goed of fout stickers op. Je lichaam lost het wel voor je op. Nu wil ik niet zeggen dat je daarom maar onbeperkt bitterballen moet gaan eten, omdat het toch niet uitmaakt. Elke dag appels eten geeft inderdaad een andere resultaat dan elke dag bitterballen eten. Maar denk even niet aan goed of fout als je iets eet.

Het verschil zit hem veel meer in ons hoofd…

Ons hoofd slaat al op hol bij de gedachten aan een bitterbal eten. Je maakt jezelf wijs dat je een enorme FOUT begaat als je die bitterbal eet. Vergeet voor eventjes goed of fout. Luister naar je lichaam en kijk wat goed voelt. Er is geen één waarheid voor een gezond leven. De volgende tips zijn simpel en voor iedereen toepasbaar als het gaat om een gezond leven.

Simpele tips voor een gezond leven

Beweeg voldoende

Nee in dit artikel gaan we je niet vertellen wat je het beste kan gaan doen. Hardlopen, het krachthok in, zumba, yoga of misschien wel iets heel anders. Jij mag kiezen. Waarom zou je iets doen waar je doodongelukkig van wordt? Zelfs als je sporten niet leuk vindt, zijn er genoeg manieren om aan beweging te komen. Ga bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doen, een extra blokje met de hond, een wandeling over het strand. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet.

Geef je lichaam wat het nodig heeft

Ontzeg jezelf niet bepaalde voedingsgroepen, zoals geen koolhydraten of geen vetten. Je lichaam heeft het volledige bouwpakketje macro-nutriënten nodig om goed te kunnen functioneren. Eet zoveel mogelijk vers en zelfgemaakt eten. Wist je dat boerenkool een echte superfood is? Daar kunnen de gojibessen en chiazaden niet tegenop. Gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Voorkom stress

Je kan nog zo gezond eten, maar het is makkelijker om gezond te blijven in een ontspannen lichaam met een ongezond eetpatroon, dan met veel stress en gezond en natuurlijk voedsel. Stress is echt de duivel!

Let it go, Let it go…

Laat het gaan. Heb je een dag niet helemaal perfect gegeten. Dat kan gebeuren, niks meer aan te doen. Je gaat echt niet dood van een enkele keer wat meer suiker eten. Af en toe genieten van wat minder gezonde dingen kan echt geen kwaad. Maak je er geen zorgen over, want de stress en het schuldgevoel zijn nog slechter voor je gezondheid dan het ‘slippertje’.

We zouden het super tof vinden als je ons volgt, zodat je op de hoogte blijft van al onze healthy inspiratie! 

♥ Facebook
♥ Bloglovin
♥ Instagram

Liefs,

Sharona

7 Comments

 • Melissa april 7, 2015 at 9:52 am

  Dat is echt wel wat ik van jou geleerd heb. Af en toe ‘slecht’ eten is niet erg. It’s all in our heads!

  Reply
  • Sharona april 7, 2015 at 10:05 am

   Ik vind het inderdaad ontzettend belangrijk dat een gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk is. Als je mij vertelt dat ik nooit meer mn favoriete chocolade reep mag eten (Tony’s seasalt btw ;-)), dan voelt die gezonde leefstijl als moeilijk, een last, ingewikkeld. Heb je continu een schuldgevoel en stress als het even misgaat! Dat moet niet de bedoeling zijn :-)! Gezond leven moet je gelukkig maken! Dus af en toe die bitterbal, chocolade reep, bak chips, Ben & Jerrt bak laaaat maar komen!

   Reply
 • louise april 7, 2015 at 10:36 am

  Super tof ik ga je delen op mijn blog!

  Reply
  • Sharona april 7, 2015 at 10:38 am

   Lief (L) :-)!

   Reply
 • Juliet april 7, 2015 at 10:43 am

  Wauw, ik kom jullie blog net op het juiste moment tegen! Ik wil namelijk wat gezonder gaan eten, maar zag door de verschillende visies op wat nou goed is en slecht is even het bos niet meer. Thanks!

  Reply
  • Sharona april 7, 2015 at 10:45 am

   Leuk om te horen! Wij proberen op ons blog puur advies te geven, maar het allerbelangrijkste is dat je een leefstijl vindt die voor jouw makkelijk is om vol te houden. En dat daar kan alleen jijzelf achterkomen. We hopen je op die weg te kunnen inspireren en helpen <3! Als je vragen hebt, mag je ze altijd ook mailen! X Liefs Sharona

   Reply
 • Hoe moet dat gezond eten? | Mooie grote vrouwen april 7, 2015 at 10:45 am

  […] Deze blog gaf me en verlossend antwoord! Dus ik zou hem zeker willen lezen! […]

  Reply

Leave a Comment