Gezonde suikervrije kruidnoten! Jawel, je leest het goed. Al vanaf eind augustus (als het niet eerder is) liggen alle Sinterklaas lekkernijen op de loer in de supermarkt. Een ware hel bij het doen van m’n boodschapjes. Mijn tactiek is om te doen alsof het er niet ligt, maar de aantrekkingskracht wordt gewoon te groot. Sorry… I love kruidnootjes! Voordat het te laat is en ik de smaak te pakken krijg en dagelijks een zak kruidnoten leeg (vr)eet, bedacht ik de ultieme oplossing: zelfgemaakte, gezonde, suikervrije kruidnoten.
Daarnaast breekt mijn hart elk jaar weer als er na 5 december een eind komt aan het kruidnotentijdperk. Van mij mogen ze het hele jaar verkocht worden (chocolade letters ook trouwen ;-))! Ik ben natuurlijk helemaal in mijn nopjes nu ik ze voortaan zelf kan maken. Dat wordt het hele jaar door kruidnoten eten, joepie de poepie! Ok, genoeg gepraat. Daar komt ie dan!
Recept gezonde suikervrije kruidnoten
Met onderstaand recept kun je ongeveer 50 kruidnoten maken. Een lekkere flinke zak dus dat betekent extra lang genieten.
Ingrediënten
- 200 gram speltmeel (of amandelmeel, of volkorenmeel of…)
- 70 gram biologische honing
- 60 gram kokosolie
- 2 theelepels speculaaskruiden (volle lepels)
- 3 eetlepels plantaardige melk
- Snufje zout
Bereiding gezonde suikervrije kruidnoten
Nu wil je natuurlijk ook weten hoe je deze gezonde suikervrije kruidnoten maakt. Geloof me! Het is echt TE simpel! Ik overdrijf niet (of misschien een heel klein beetje) als ik zeg dat het misschien nog wel meer moeite kost om een zak te gaan halen in de supermarkt.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe in een schaal de speltbloem, honing, kokosolie, speculaaskruiden en een snufje zout. Meng alles door elkaar en kneed er een bal deeg van. Voegen tussen het kneden door de eetlepels plantaardige melk toe. Als het deeg te nat is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen of als het deeg te droog is wat extra melk.
- Maak nu van het deeg kleine knikkers (die kleintjes, geen bonken ;-)). Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat er tussen de kruidnoten voldoende ruimte is.
- Druk de kleine bolletjes kruidnoten zacht iets aan. Zodat ze ongeveer de vorm hebben van een kruidnoot.
- Bak de kruidnoten nu ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven.
- Houd de kruidnoten tijdens het bakken goed in de gaten. Tegen het einde van de baktijd gaat het snel en je wilt natuurlijk niet dat ze verbranden. Ook de onderkant verkleurd snel. Kijk bij 15 minuten even in de oven en hussel de kruidnoten even door elkaar.
- Laat ze goed afkoelen. Het kan zijn dat ze in het begin nog een beetje zacht aanvoelen. Geen zorgen! Zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze helemaal knapperig!
Enjoy!
Wil je op de hoogte blijven van lekkere, gezonde receptjes? Volg ons dan op Facebook! Tot snel!
Oooh heerlijk lijkt me dit! Ik ga het gauw eens proberen!
: Como alterei o IPCC 8.1, não houve mudança de versão. Tanto o iPhone quando o info.plist continuam mostrando a versão 8.1. É, então não sei o que fazer mesmo. Acho que o meu é um dos casos misteriosos. hehe.
Green camera bag and a black jacket? That would have been me! I got a couple of good shots that day but it’ll probably be next week before I post them.. plenty more Chicago images to post first!Introduce yourself the next time you see me!
I like watching football men need to take notes while watching this. He is so eager to please her that in itself creates a massive turn on… Gah- I would let him do terrible terrible things to me.
ik ben benieuwd naar de smaak 🙂
De smaak is echt top! Gewoon precies zoals een kruidnoot! Ik denk dat ik ze vanavond weer ga maken hihi!
Je hebt echt een super gave blog, ik ben echt jaloers haha heb je misschien wat tips voor mijn lay out?
Verder vind ik dit artikel leuk en gezond omdat het natuurlijk suikervrij is 😉
Liefs irene
Awh super lief van je! Ik heb jouw blog ook even bekeken, maar ook ontzettend leuk. Ik vind de lay-out niet slecht hoor. Gewoon lekker rustig en daar houd ik wel van :)! Maar ik gebruik zelf WordPress (nadat ik meerdere programma’s heb geprobeerd) en ik ben heel tevreden over WordPress. Je hebt zoveel keuze qua lay-out (ontzettend veel thema’s waar je uit kan kiezen). Dat is echt een aanrader!
MMm, kruidnoten! Ik heb gezegd tegen mezelf dat ik ze vanaf oktober weer mag eten, dus right about now 😉
Hmmm, wat een super recept! Nu had ik een vraagje. Kan je de 60 gram kokosolie ook vervangen voor 60 gram olijfolie? Alvast bedankt ! Groetjes Bo
Bedankt Bo! In principe kan het wel, alleen ik zou dan kiezen voor een neutrale olie ivm de smaak. Je hebt kans dat de olijfolie qua smaak zal overheersen. Maar je het zal voor de structuur niet uitmaken welke olie je kiest :). Liefs van ons!
Dankjewel! Ik ga het zeker proberen!:)
Hmmm, wat een super recept! Nu had ik een vraagje, kan je de 60 gram kokosolie ook vervangen voor 60 gram olijfolie? Alvast bedankt !
Waar is de kokosolie eigenlijk voor? Je zegt er namelijk niet bij dag je het er in doet.. Of mis ik iets?
Hi Alyssa!
De kokosolie is vervangt als het ware de boter. ”Bij stap 2 staat Doe in een schaal de speltbloem, honing, kokosolie, speculaaskruiden en een snufje zout. Meng alles door elkaar en kneed er een bal deeg van.” 🙂 Liefs,
Sharona
Wat leuk zeg…ik heb deze gevonden en bij inname van twee zit ik al helemaal vol gevuld :-)!
Waarom worden die van mij niet zo bruin? :-s en ze smaken ook redelijk droog, maar dat komt misschien door die speltbloem. Volgende keer eens met andere bloem proberen, en nóg meer speculooskruiden?
Bij mij wordt ook vooral de onderkant bruin, dus heb ik zeeven omgedraaid. Ze zaten nu wel ook een stuk langer in de oven, ze waren na 20min nog niet gaar. Ben benieuwd dadelijk als ze afgekoeld zijn! Anders waag ik gewoon een nieuwe poging…
Weetje zeker dat ze niet gaar waren. Kruidnootjes worden pas hard als ze zijn afgekoeld.
Kan het ook zonder de honing?
Is niet aan te raden, omdat ze dan niet zoet zijn :). Ik zou dan wel een andere zoetstof toevoegen. Als t om de calorieën gaat, misschien vloeibare zoetstof. Als t om de honing gaat, dan misschien agave :). Ben benieuwd! Liefs Sharona
Honing is ook gewoon suiker met een kleinr hoeveelheid andere stoffen die van de plant of bij afkomstig zijn, maar als je geen suiker wil/mag eten dan heb je er dus niets aan, dus suikervrij is dit recept niet
(Ik ben zelf op zoek naar een recept dat echt suikervrij is, omdat ik een hartige variant wil maken, en zeker wil zijn dat het wel goed lukt omdat suiker soms ook een rol kan spelen in de chemische processen die plaatsvinden tijdens het bakken)
Ik heb dit recept een keer geprobeerd met sukrin voor mijn dochter met fructose intolerantie maar die waren niet lekker, ze bleven ook zacht. Ik heb nu rijststroop besteld en ga het daar nog een keer mee proberen. Ik loop er dus ook tegen aan er dat nergens een echt suikervrij of in elk fructose vrij recept te vinden is.
Mijne zitten nu in de oven, heel benieuwd! Ik heb er wel 80 pepernoten uitgehaald dus dat is wel een groot verschil! Nou moet ik zeggen dat ik geen weegschaal heb hier, dus qua meel heb ik een maatschepje gebruikt van eiwitshakes. Misschien dat hier een verschil in is gekomen. Ik hoop dat ze lukken!
Ben benieuwd. Ik had vrij grote gemaakt. Ze zijn niet direct hard als je ze uit de oven haalt. Maar als je ze even laat rusten dan worden ze hard.
[…] Dit recept voor kruidnoten vond ik op Goodtobeyou.nl […]
Hi! Ik maak ze al 3 jaar en wat zijn ze lekker!!!!
Ik heb nu sinds eens tijdje een airfryer, zou ik ze daar ook in kunnen doen?
Wat een goed recept! Ze zijn erg lekker!
Ik zou het recept veranderen en ipv. honing agave siroop neerzetten/gebruiken. Honing mag niet verhit worden, dan wordt het namelijk giftig! Zonde van je ‘gezonde’ kruidnoten dan. 😉
Sorry, super recept trouwens verder, heel blij mee!
Met de kokosolie zo ook lactosevrij als je de melk weglaat en iets meer olie doet. Top site dit, ik bak altijd onze snacks zelf, suiker en meuk vrij, volkoren ed.
Met amandelmeel blijven ze wat zachter en smaken ze meer naar bitterkoekjes. Met volkorenmeel zijn ze erg droog, ook met extra melk. Ik heb wel roomboter gebruikt ipv kokosolie, kan dat het zijn?