Niet te veel eten

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

Laatst besefte ik dat het zo ontzettend makkelijk is om te veel te eten. Als je doel afslanken is, dan wil je waarschijnlijk minder eten of in ieder geval minder calorieën binnenkrijgen. Nu wil ik niet afvallen, maar aankomen is zeker ook niet de bedoeling. Dus ook ik moet erop letten dat ik niet een teveel aan calorieën binnenkrijg. Maar hoe doe je dat? Ik vind het bizar lastig in ieder geval. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

Alleen al de extra grote verpakkingen met 25% extra inhoud, de 1+1 gratis acties waar je door verleidt wordt. En eerlijk is eerlijk alles wat je in huis haalt gaat uiteindelijk op (bij mij wel)… Maar niet alleen in de supermarkt word ik verleid om te veel te eten. Ik kan nog genoeg andere situaties opnoemen, bijvoorbeeld een bezoekje aan mijn moeder. Mijn komst is voor haar het startsein om een heel vreetfestijn te houden. Alsof het haar missie is om mij rollend de deur uit te krijgen (sorry mam). ”Ja maar je vindt die koekjes toch altijd zo lekker?” ”Neem je nou maar één bord? Het is je lievelingseten” ”Ik heb een verrassing. Alsjeblieft je favoriete chocoladerepen”. Ja meervoud. Mijn moeder koopt namelijk alles in bulk. Vervolgens vertrek ik 10 kilo zwaarder. 5 kilo aan maagvulling en 5 kilo aan mijn lievelingseten wat ze speciaal voor mij gemaakt of gekocht heeft. Genoeg over mijn lieve moeder. Te veel eten hadden we het over…

Ik denk dat de meeste mensen die ons blog lezen willen afslanken of hun huidige figuur willen behouden. Om af te slanken is het creëren van een negatieve energiebalans (een calorietekort) de enige factor tot succes. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet te veel eet? Ik zet een aantal tips voor je op een rij die mij helpen om niet te veel te eten.
Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

1. Ga niet te vaak op bezoek bij je moeder (hetzelfde geldt geloof ik voor oma’s haha). Grapje natuurlijk ;-)!

Het is ongetwijfeld onwijs lief bedoeld, want ze willen ons alleen maar lekker verwennen. Des te lastiger om nee te zeggen tegen de puppy ogen van je moeder als ze weer met een schaal koekjes aankomt. Wat mij heeft geholpen is om duidelijk aan mijn omgeving uit te leggen waarom ik dingen niet of minder eet. Ja ik vind de zelfgemaakte koekjes heel lekker. Maar nee ik neem ze dit keer niet omdat… Inmiddels weet denk ik iedereen in mijn omgeving dat ik veel waarde hecht aan mijn gezonde leefstijl. En dat maakt het alleen maar makkelijker.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

2. Haal het niet in huis.

Alles wat je in huis haalt gaat uiteindelijk op. 1+1 gratis lijkt misschien een mega deal. Maar 0+0 is nog beter voor je portemonnee en helpt het je om niet te veel te eten, want wat er niet is, kan je niet opeten. Misschien ben jij wel iemand die zich hartstikke goed kan beheersen met een voorraadkast voor koek, snoep, chips, noem maar op. Diep respect (serieus)! Voor de meeste mensen (inclusief ik) geldt dat die beheersing ver te zoeken is als er eten in de buurt is.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

3. Leg het uit het zicht of op een abnormale plek. 

Ben je dan toch in die verdraaid goede aanbieding getrapt? Kan gebeuren. Of heb je gewoon altijd wat snacks in huis? Is ook niks mis mee. Leg deze dan op een plek uit het zicht. Uit meerdere onderzoek blijkt dat het niet zien van eten uiteindelijk resulteert in minder eten. Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven: Niet zien=minder eten. Voor mij werkt dit alleen niet. Ik ben denk ik iemand die door een kast heen kan kijken. Als ik WEET dat mijn favoriete snacks in de voorraadkast liggen, dan doe ik toch gewoon het deurtje open? Wat voor mij wel werkt is om het neer te leggen om een abnormale plek, bijvoorbeeld in een lade waar ik nooit eten neerleg. Op een gegeven moment vergeet ik gewoon dat ik de snacks heb, omdat ik ze niet telkens tegenkom in de voorraadkast. Totdat ik heel bewust kies om een snack te gaan eten en dan herinner ik me ‘meestal’ weer waar ik de snacks neergelegd heb.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?

4. Ork Ork Ork soep eet je met een…VORK

Oké even serieus soep eten met een vork is echt debiel. Maar wat ik hiermee wil zeggen is dat het eten met een vork in de meeste gevallen een prima idee is. Lepels zijn voor soep, yoghurt of andere vloeibare voedingsmiddelen, maar verder laat je die lepel voortaan in de besteklade liggen, oké deal? Hoe sneller je eet, hoe meer je vaak eet. Eten met een lepel gaat over het algemeen sneller, dan eten met een vork. Slow it down. Trouwens als je het helemaal goed wil doen: stokjes!

Dit waren 4 tips die ik toepas om minder te eten. Ik ben benieuwd wat jullie doen om ervoor te zorgen dat je niet te veel eet. Heb je nog een goede tip? Deel hem dan met ons in de comments.

Vergeet ons niet te volgen, zodat je op de hoogte blijft van al onze healthy inspiratie!

♥ Facebook
♥ Bloglovin
♥ Instagram

Liefs,

Sharona

No Comments

Leave a Comment