De kracht van kwetsbaarheid

Ik wil kwetsbaar zijn!

Een tijdje geleden heb ik een boek gelezen wat mij echt aan het denken heeft gezet. ‘’De kracht van kwetsbaarheid’’ van Brené  Brown. In eerste instantie bracht het begrip ‘kwetsbaarheid’ niet direct positieve associaties bij mij naar boven. Ik moest dan eerder denken aan: onzeker, overgevoelig , ongemakkelijk. Gevoelens waar ik het liefste zover mogelijk bij vandaan blijf. Maar ik ben heel anders gaan aankijken tegen je ‘kwetsbaar’ opstellen.

Je kwetsbaar opstellen word je eigenlijk al op jonge leeftijd afgeleerd.

Het maken van fouten wordt niet gepromoot en het streven om alles zo goed mogelijk te doen wordt wel gepromoot. Je moet sterk zijn of dan wel niet sterk overkomen. Kwetsbaarheid wordt ervaren als een zwakte. Als kind is dit soms nog weleens lastig. Kinderen zijn puur en echt. Je kunt aan ze aflezen of ze blij, verdrietig of boos zijn. Hoe ouder we worden, hoe beter we worden in het verbergen van dit soort emoties. Kosten wat het kost willen we sterk overkomen. Niemand mag zien dat we fouten maken en kwetsbaar zijn.

Een heel groot gedeelte van mijn leven heb ik ook op deze manier geleefd. Niet omdat iemand zei dat dat moest, maar gewoon omdat ik dacht dat het zo hoorde. We leven in een wereld van prestatie en competitie, zoals Brené  Brown het in haar boek schrijft. We zijn snel geneigd om ons te vergelijken met anderen. Een valkuil is perfectionisme. Natuurlijk is goed om je best te doen en te proberen dat wat je doet goed te doen. Maar perfectionisme is heel iets anders. Het is een afweersysteem om maar niet kwetsbaar te zijn. Het streven naar perfectie zorgt voor stress en houdt je geluk tegen.

De gedachte leeft dat je pas de moeite waard bent wanneer je nagenoeg perfect bent.

Niemand is perfect. Dat weten we allemaal. Gemaakt of niet-authentiek zijn werkt niet. Jezelf uiten naar de mensen om je heen, emoties tonen, je gedachten uitspreken en juist je kwetsbare kanten en onzekerheden laten zien, is verrekt moeilijk. Maar door gewoon te laten zien dat je een mens bent, win je veel sneller het vertrouwen en respect van anderen. Je kwetbaar opstellen is veel makkelijker bij vrienden, familie of je partner dan op je werk. De plek waar je normaal gesproken als super(wo)man voor de dag komt. Maar je kwetsbaar opstellen leidt tot mooie dingen. Het allerbelangrijkste is dat je gewoon jezelf kunt zijn. Hoe bevrijdend is dat? Je kunt daardoor echt verbinding maken met mensen, die jou als persoon mogen. Hierdoor ga je veel meer diepgang ervaren in je relaties en daardoor ook meer liefde voelen.

‘Bezielde mensen’ zo noemt Brené  Brown ze: mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen. ”Ze weten dat ze de moeite waard zijn ook al zijn ze niet perfect. Ze weten dat het leven geen constante stroom van gelukkig zijn is, ieder leven kent zijn ups en downs. Ze kennen hun schaduwkant, hun angst, verdriet schaamte. Als je dit bij jezelf kunt toelaten, dan kun je ook de kwetsbaarheid in anderen zien en empathie tonen. En toch ervaren ze verbondenheid, liefde en geluk.”

Na het lezen van deze omschrijving weet ik één ding zeker: ik wil een bezield mens zijn.

 Na het lezen van het boek heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met de high lights uit het boek waar ik zelf mee aan de slag wil.

 1. Dankbaar zijn. Het gevoel van schaarste kan ervoor zorgen dat we ons onrustig voelen. Ons leven is in principe prima, maar toch zijn we altijd op zoek naar meer. Meer spullen. Een groter huis. Meer vrienden. Een leukere baan. Een betere relatie. Noem maar op. Daarbij zorgt de angst om dingen kwijt te raken ervoor dat we nooit kunnen genieten van wat we al hebben. Zelf merk ik ook dat ik altijd op zoek ben en daardoor niet altijd bewust ben van de mooie momenten die er vlak voor mijn neus afspelen.
 2. Loslaten van wat anderen vinden. Het blijft lastig. Het zit in ons mensen om ons verbonden te voelen en geaccepteerd te voelen door andere mensen. Maar zijn wie je bent en dat goed genoeg vinden, is misschien wel het allerbelangrijkste om een gelukkig leven te leiden. Ja daar komt die toch welke keer weer terug: it’s good to be you!
 3. Perfectionisme loslaten. Niet alles hoeft en moet perfect. Ook als je fouten maakt, ben je goed genoeg!
 4. Durf te geloven en vertrouw op je intuïtie. Ik vind het soms best moeilijk om gewoon mijn gevoel en hart te volgen. Als iets niet goed voelt, dan kan ik ergens heel lang in blijven hangen omdat ik het moeilijk vindt om los te laten en daarmee onzekerheid te creëren voor mezelf. Dus gewoon doen en vertrouwen in jezelf!
 5. Neem de tijd om te ontspannen. Je bent niet minder waard als je even niet productief bent.
 6. Streef naar zinvol werk. Zoveel mensen doen hun hele leven werk, wat ze eigenlijk niet leuk vinden. Puur omdat ze bang zijn voor het onbekenden en succesvol zijn in wat ze doen. Mijn inspiratie is mijn eigen vriend. Ik vind zo stoer hoe hij zijn succesvolle carrière in de ICT heeft ingeruild voor het werk wat voor hem zinvol voelt, namelijk mensen gezonder en fitter maken.
 7. Kwetsbare situaties niet ontwijken. Het is verleidelijk om moeilijke gesprekken te ontwijken. Je echte gevoelens te ontwijken als die veel emoties bij jezelf en anderen opwekken. Maar uiteindelijk is dat wel wie jij bent. Je kunt je pas echt verbonden voelen met mensen als je deze kwetsbare situatie gewoon aangaat.
 8. Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

Nu lijkt het misschien net alsof je te koop moet lopen met je kwetsbaarheid. Maar nee, je hebt zelf de regie. Alleen daar waar het veilig is kun je je kwetsbaarheid echt uiten. Je kunt zelf het beste aanvoelen waar dit is. Maar vaak is het op meer plekken dan jezelf denkt. Trap niet in je eigen valkuil door te denken: ik doe het wel alleen want ik wil niemand lastig vallen met mijn zorgen, verdriet of emoties. Vraag jezelf dan bijvoorbeeld af hoe jij zou regeren als je vriend, vriendin, partner, collega, familielid jou nodig heeft. Dan ben je er toch ook.

1 Comment

 • Berry van Hagen oktober 19, 2017 at 8:40 am

  Als man kan ik zeggen dat kwetsbaarheid door vrouwen als aantrekkelijk wordt ervaren net zoals het tonen van emotie door een man. Machogedrag wordt vaak niet gewaardeerd. Veel mannen begrijpen dat nog steeds niet. Het maken van fouten is positief omdat je van je fouten leert. Het is een proces van vallen en opstaan. Ik heb mijn emoties nog nooit verborgen maar deel die niet met iedereen, vooral niet met personen die geen moeite doen om je te begrijpen maar gelijk met een oordeel klaarstaan. Ik heb nog nooit concessies aan wie dan ook gedaan. What you see is what you get so take it or leave it. Dat is mijn motto. Ik wil ook even reageren op de punten waar je mee aan de slag wilt.

  1.Ik ben tevreden met wat ik heb dus die onrust ken ik totaal niet. Het enige dat ik zou willen is dat mijn vrouw zowel geestelijk als lichamelijk gezond zou zijn maar je kunt niet alles hebben dus ik heb me maar bij de bestaande situatie neergelegd.
  2. Het interesseert me totaal niet wat anderen vinden. Ik luister wel naar vrienden met wie ik een heel sterke band heb maar die benaderen me meestal heel positief en zijn het meestal met wat ik zeg eens omdat ze me begrijpen. Dat is heel belangrijk.
  3.Perfectionisme vind ik een vorm van extremisme. Mensen die perfect willen zijn staan buiten de werkelijkheid en aan dat soort figuren besteed ik geen aandacht, Ik veracht ze.
  4. Mijn gevoel en mijn hart volgen is een tweede natuur. Dat heb ik mijn hele leven al gedaan en blijf ik ook doen.
  5. Ontspannen doe ik meestal buitenshuis. Binnen lukt me niet vanwege redenen die jou wel bekend zijn.
  6. Ik ben blij dat ik mijn werkzame leven achter de rug heb. Er zijn zoveel kleinzielige en bekrompen mensen met wie ik te maken heb gehad dat ik mijn leven nu als zeer bevrijdend ervaar.
  7. Ik ontwijk kwetsbare situaties niet maar ik zoek ze ook niet op. Als gesprekken te moeilijk worden kap ik ze af want dat kost teveel energie en die kan ik veel beter op een andere manier gebruiken.
  8. Altijd normaal doen? Ik moet er niet aan denken. Ik ben door een nicht weleens een ‘paradijsvogel’ genoemd vanwege mijn uitzonderlijke karakter, gewoontes en interesses. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op alles dat met Gothic te maken heeft. Pas geleden was er een Gothic en Fantasy beurs in de Broodfabriek in Rijswijk. Ik ga daar dan heen in Victoriaanse kleding. Daar voel ik me heerlijk in. Ik krijg daar onderweg altijd veel positieve reacties op en op de markt ziet iedereen er speciaal uit. Melanie Safka noemde ze ‘beautiful people’ en het is waar, bijzondere mensen zie je overal. Je moet alleen wel af van je vooroordelen en je ogen open doen. Dan is iedereen interessant en dan vooral die mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen.

  Reply

Leave a Comment