omgaan met negatieve gevoelens

Het is oke, om je niet oke te voelen

‘’Mindset is alles.’’ ‘’Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk.’’ ‘’Geluk kun je maken.’’ ‘’Focus je op positieve dingen, dan ga je je vanzelf positief voelen.’’ Uitspraken die ikzelf een jaar geleden volop promoten in mijn omgeving en via mijn Instagram Account. Ik was ervan overtuigd dat je ongelukkig voelen tijdverspilling is en dat jezelf de touwtje in hangen hebt om dit te veranderen. Dat stukje van mezelf ben ik een beetje kwijtgeraakt het afgelopen jaar. De altijd positieve Sharona, is ineens niet altijd meer positief. Dit frustreerde mij een hele tijd enorm. En ik wist niet goed wat ik met deze minder positieve gevoelens aanmoest. Is het dan niet ok, om je even niet ok te voelen?

Het voelt tegenwoordig bijna vreemd als je je even niet blij voelt.

Op Instagram word je overladen met vrolijke gezichten, gekke bekken en blije momenten in je tijdlijn en stories. Wanneer je een dipje hebt, voel je je ineens ontzettend alleen op deze wereld. ‘’Hebben deze mensen dan nooit eens een dipje? Of zijn deze mensen sterk genoeg om negatieve gedachtes en gevoelens niet toe te laten?’’ Als ik heel eerlijk kijk naar mezelf, dan vind ik het ook best wel lastig om minder ‘leuke’ momenten op Instagram te delen. Op het moment dat je je niet lekker voelt, dan is Instagram ineens even niet meer zo belangrijk. Wat betekent dat ik op dat moment niks deel. Zodra ik me weer wat beter voel, begin ik weer energie te krijgen om ook dingen te delen op Instagram. Waarschijnlijk hebben meer mensen dit. En houd ik mezelf voor de gek wanneer ik denk dat iedereen maar altijd leuk, gezellig, gelukkig en grappig is!

Ook ben ik mezelf gaan afvragen: was ik dan altijd zo vrolijk en positief?

Of was ik dat misschien diep van binnen helemaal niet. Maar wilde ik dat heel graag zijn. Ik denk zelf het tweede. Heel lang ben ik  heel ongelukkig geweest. Misschien dat ik het zelf niet eens zo zag op dat moment. Dat kwam omdat ik altijd de instelling had: kom op, richt je op positieve dingen want met dit ongelukkige gevoel schiet je ook geen fluit op. Tranen wegvegen. Lachen. En doorgaan! Ook als ik zo terugkijk zat ik vorig jaar helemaal niet in zo’n blije tijd. Het was zwaar. Mijn hart was gebroken. En ik was totaal verward. Om niet te verdrinken in m’n eigen ellende was ik heel streng tegen mezelf: ik moest er voor zorgen dat ik gelukkig zou zijn. Wat dan ook! Wat resulteerde in een overdreven positieve uitstraling.

Tegenwoordig kan ik het niet opbrengen om altijd maar blij, positief en vrolijk te zijn.

Al helemaal niet als ik me zo niet voel! Ook heb ik nu een hele fijn thuisomgeving waar ik mezelf kan zijn, mijn echte gevoel kan uiten. Een plek waar het ok is om je niet ok te voelen. Aan de ene kant mis ik soms de spirit van positiviteit in mezelf. Het zit me dwars als ik weer eens somber ben of op allerlei onbenullige dingen aan het klagen ben. Aan de andere kant voelt het ook fijn om deze negatieve emoties te uiten. Ik denk dat het probleem hem vooral zit in het gevoel wat ik heb bij het gevoel wat ik voel. Zo lekker ingewikkeld weer ;-)! Dit probeer ik steeds vaker te onderbreken door niet te streng te zijn voor mezelf. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben, die het soms moeilijk vindt om te accepteren dat je niet oké voelen, ook best wel oké is.

3 Comments

 • Sandra oktober 12, 2017 at 7:14 am

  Dank je wel!!! Het is zo herkenbaar. Het is net of ik dit zelf geschreven heb 😘

  Reply
 • Linda oktober 13, 2017 at 3:56 pm

  Zeer herkenbaar! En ook ik struggle met wat ik wel en niet zal posten op Instagram. Het is oké om af en toe sip te zijn. Dat hoort bij het leven en het leven is niet makkelijk. Als ik sip ben probeer ik te denken aan “ieder huisje heeft z’n kruisje” (uit de oude doos) en “zonder regen geen regenboog” (lekker mindful..) ik word dan niet instant happy, maar ik verzet me dan wel minder tegen het nare gevoel en wonderbaarlijk genoeg voelt het dan al snel een stuk minder heftig. Bedankt voor je blog!

  Reply
 • Zsuzsanna augustus 8, 2018 at 8:49 pm

  Lieve Sharona, wat een herkenning, zeg:-)
  Zelf ben ik meestal het zonnetje in huis, pep iedereen op, luister, motiveer, noem maar op. Terwijl ik soms ik me soms moe en eenzaam voel, snel overprikkeld raak of het even niet meer weet met mijn gevoelens. Knap frustrerend, maar langzamerhand leer ik dat ik ook gewoon een mens ben, dus ja: me soms niet oké voelen, is oké. Dank je wel voor je blog:-) Liefs

  Reply

Leave a Comment