food-salad-restaurant-person

Hoe zit dat: ”Ik word sneller dik dan een ander”

”Ik kom al aan als ik naar taart kijk en mijn vrienden kunnen gewoon alles eten!”. Misschien herken jij jezelf in deze uitspraak of misschien ben jij één van die ‘vrienden’ en herken je een ander in deze uitspraak. Maar is het echt waar? Wordt de één sneller dik dan de ander?

Genetische oorzaken

Kan het verschil in gewicht tussen verschillende personen worden toegeschreven aan genetische factoren? Ik als ‘slank’ persoon heb al vaak genoeg te horen gekregen dat ik ‘zo lekker slank ben’ omdat ik hier aanleg voor heb. En andersom schuiven personen met overgewicht dit vaak weg achter de reden dat ze genetische aanleg hebben om dik te worden. Echter heeft maar 1-5% van de samenleving een zeldzaam syndroom wat er voor kan zorgen dat je inderdaad genetische aanleg hebt voor overgewicht. Daarnaast is er vaak genetisch bepaald waar het vet komt te zitten, op de buik of op de heupen. Voor de meeste mensen geld dus dat de reden van genetische aanleg niet op gaat, maar dat er andere factoren zijn die van veel grotere invloed zijn!

Stofwisseling

Je stofwisseling kan wel een groot verschil maken in of je sneller aankomt dan een ander of niet. Helaas kunnen we nu niet allemaal massaal roepen: ”tsja, langzame stofwisseling hé”, want ook op je stofwisseling heb je zelf invloed. Zelfs als je een schildklieraandoening hebt, kan dit goed worden afgesteld door middel van medicatie. Je hebt een snellere stofwisseling als je doorgaans veel beweegt of sport. Je lichaam is er op ingesteld dat je structureel elke dag een bepaald aantal calorieën verbrand en dit er ook weer aan eet. Zo houdt je lichaam zichzelf in balans. Ook veranderd je lichaamsbouw door sporten, je krijgt meer spieren. Spieren verbruiken energie, zelfs als je gewoon op de bank zit. En hoe meer energie je lichaam verbruikt hoe sneller je stofwisseling is.

beweging

Eetpatroon

Ook dit punt staat in verband met de stofwisseling. Als je namelijk gewend bent om elke dag vrij weinig te eten dan weet je lichaam dit ondertussen ook. Je lichaam gaat in een spaarstand en doet wat zuiniger met de energie gedurende de dag. Hierdoor heb je dus een trage stofwisseling. Veel mensen ontwikkelen een trage stofwisseling door streng te diëten en véél minder te gaan eten. Zodra ze hun ‘normale’ eetpatroon weer oppakken, zit het lichaam nog steeds in de spaarstand en wordt het eten langzaam verbrand. Het gevolg hiervan is dat deze mensen snel weer aankomen in gewicht.

Slanke mensen eten niet zo veel als dat je denkt

Het laatste, maar misschien wel belangrijkste punt! Vaak lijkt het alsof slanke mensen alles maar kunnen eten wat ze willen. En weet je dat is ook zo! Maar het is niet zo dat ze elke dag taart, bittergarnituur en pizza weg werken. Wij zien alleen de keren dat ze op een feestje of een barbecue zijn, maar waarschijnlijk compenseren ze dit door de rest van de dag minder te eten of eten ze de volgende dag minder. Het is dus niet wat het lijkt haha 😉

smoothie healthy

Het goede nieuws is dus dat iedereen kan afvallen! Er is namelijk een kleine kans dat jij tot die 1-5% van de mensen behoort die een zeldzame aandoening hebben. Afvallen is een kwestie van je beweeg en eetpatroon aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik weet zeker dat ook jij het kunt!

Liefs,

Fabiënne

No Comments

Leave a Comment