img_2006

Leren genieten van alleen zijn

Alleen zijn voelt voor veel mensen oncomfortabel. Leren om te genieten van alleen zijn is daarom best lastig. Toch besloot ik dit jaar deze uitdaging aan te gaan. Ik ben echt een gezelschapsdier. Een avond alleen op de bank hangen voelde voor mij als een verloren dag uit m’n leven. Ik had daarom het gevoel dat ik mijn geluk te veel liet afhangen van externe factoren en niet van mezelf. Mijn geluk was afhankelijk van de mensen om me heen. Was het leuk en gezellig dan was ik gelukkig. Was ik alleen, dan voelde ik me ongelukkig. Daarom wilde ik erachter komen of ik ook kon genieten van ‘alleen zijn’.

Met alleen zijn bedoel ik overigens niet ‘eenzaam zijn’. Verre van! Ook bedoel ik niet dat je direct je relatie moet beëindigen en alle contacten met je vrienden moet verbreken om te genieten van ‘alleen zijn’. Nope! Genieten van alleen zijn staat voor mij helemaal los van de relaties die je om je heen hebt met mensen. Dus je kan dit blog ook gewoon lezen als je geen ‘single’ bent en een dozijn aan vrienden om je heen hebt ;-)!

img_2369

Ik was totaal niet het type dat even alleen uiteten ging, zelfs lunchen in een tentje vond ik oncomfortabel voelen. Ken je dat gevoel dat iedereen je aankijkt? Dat dus! Dus van iemand die nog nooit verder was gekomen dan alleen zijn in de woonkamer, nam ik een redelijk grote stap halverwege dit jaar. Ik besloot alleen op reis te gaan naar Bali voor 2 weken. WHAT! Ik denk dat ik wel 3 uur lang heb zitten staren naar het ingevulde boekingsscherm en wel 100x over de ‘boeken’ button ben gescrolt met m’n muis. Zo eng vond ik het. Maar ik ging er voor. Het was voor mij de ultieme test om te kijken of ik ook kan genieten van alleen zijn, mijzelf leuk genoeg vind om tijd mee door te brengen (ja 2 weken…) en of ik op mezelf durfde te vertrouwen als het gaat om keuzes maken. Ik had die boost hard nodig. En inmiddels kan ik echt genieten van alleen zijn. Wat heeft het mij gebracht lees je in dit blog.

Je leert jezelf kennen

Natuurlijk leer je jezelf ook kennen met gezelschap om je heen. Maar toch worden je gedachten en mening beïnvloedt door de mensen om je heen. Wie je bent, los van anderen, maakt dat het plaatje van jezelf compleet. Als je alleen bent, dan ga je vanzelf nadenken over jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Welke doelen heb je? De mening van anderen doet er op dat moment niet toe.

Het geeft rust

In het bij zijn van andere mensen zijn kost energie. Je bent intensief aan het luisteren, je wilt zelf ook goede verhalen vertellen, anderen aan het lachen maken, etc. Intussen probeer je emoties te lezen van gezichten. Je hersenen zijn continu aan het schakelen. Alleen zijn geeft je rust.

img_2377

Gevoel van onafhankelijkheid

Zelf had ik deze bevestiging heel hard nodig. Op vakantie was ik eigenlijk altijd een volger. Gaan we naar links? Prima! Gaan we naar het strand? Leuk! Nemen we de taxi? Helemaal goed! Het is fijn om tijdens het alleen zijn te ervaren dat je jezelf ook prima kan redden in allerlei situaties. Dat geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Inmiddels ben ik er een beetje in doorgeslagen en denk ik dat ik ALLES alleen aan kan (en meestal is dat ook het geval ;-)).

Je wordt productiever

Gezelschap om je heen is goed en vooral gezellig. Maar het heeft ook invloed op je productiviteit. Soms kan het goed zijn om je even terug te trekken en jezelf momenten te gunnen van ‘alleen zijn’. Voor mij zijn dit veruit de momenten waarop er het meeste uit mijn handen komt.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Als je alleen bent, is de enige persoon die gelukkig gemaakt moet worden jezelf. Het mooie is dat ik echt heb geleerd om gelukkig te zijn met mezelf. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik mensen nodig heb en dat deze mensen ook een bijdrage leveren aan mijn geluk. Maar zoals ik het al zeg het gaat om een ‘bijdrage’ leveren. Als iemand dan een keer niet reageert op je appje, dan voelt dit een stuk minder vervelend als je je geluk niet laat afhangen van andere mensen.

Het leren genieten van alleen zijn heeft mij dus heel veel gebracht. Ik kan misschien wel zeggen dat ik een gelukkiger mens ben geworden (nee, geen loner ;-)). Als je geniet van alleen zijn, zul je je ook steeds meer op je gemak voelen als je alleen bent. Je voelt je dan niet onrustig. Ik zou zeggen geef het een kans. Ga gewoon is alleen een strandwandeling maken, alleen uiteten, alleen naar de bioscoop, alleen naar de dierentuin of alleen op vakantie. Een stedentrip kan ook :)!

Liefs,
Sharona

1 Comment

  • Astrid november 17, 2016 at 10:06 pm

    Mooi geschreven en het is ook duidelijk naar anderen toe die alleen zijn en zich alleen voelen

    Reply

Leave a Comment