Misleiding ten top: nieuwe Coca-Cola Life

Misleiding ten top: nieuwe Coca-Cola Life

Even dacht ik ”er is nog hoop” toen ik hoorde dat Coca-Cola met een gezond drankje komt, namelijk Coca-Cola Life. Ik ben alleen niet zo goedgelovig, dus besloot ik op onderzoek uit te gaan wat Coca-Cola onder ”gezond” verstaat. En wat ik al dacht: dit drankje is niet veel soeps. Klonk dit nieuwe ”gezonde” drankje van Coca Cola jou ook als muziek in de oren? Dan moet ik je helaas uit je dromen helpen. Sorry!

Let’s talk about: Coca-Cola Life

In januari komt Coca-Cola Life naar Nederland. Het drankje werd al eerder uitgeprobeerd in Argentinië en Chili en afgelopen september gelanceerd in Groot Brittannië. Naast suiker bevat deze nieuwe variant stevia, een natuurlijke zoetstof zonder calorieën. Een blikje Coca-Cola Life bevat 89 calorieën. Dat is een derde minder dan een klassieke cola.

Het blikje/flesje zal met haar knalgroene verschijning eruit springen in het rood gekleurde Coca-Cola schap. Je zou daardoor bijna denken dat deze nieuweling natuurlijker en gezonder is. Maar schijn bedriegt!

Misleiding ten top: nieuwe Coca-Cola Life || www.whatsinyourfood.nl Misleiding ten top: nieuwe Coca-Cola Life || www.whatsinyourfood.nl

Misleidende verpakking Coca-Cola Life

De verpakking schreeuwt: ik ben gezond, kies mij! Door de groene kleur en het ”blaadje van een plant” op het etiket, word je direct al op het verkeerde been gezet.

Maar er zit toch stevia in? Klopt! Stevia is een natuurlijke zoetstof, maar heeft ook een bitter smaakje. Had Coca-Cola alleen gebruik gemaakt van stevia, dan had deze varriant een wat bittere smaak gehad en dat vindt de consument niet lekker. De oplossing was heel simpel voor Coca-Cola, namelijk: we mixen ”gewone” suiker met stevia. Als je uiteindelijk de balans opmaakt, zit er verhoudingsgewijs meer echte suiker in dan stevia. Maar liefst: vier suikerklontjes per blikje. Helaas wordt er niet op het etiket vermeld dat er ook suiker aan het drankje is toegevoegd. Als er op het etiket stevia staat verwachten consumenten dat er geen suiker in zit. Pure misleiding dus!

Onverantwoord

Je zou vier suikerklontjes bijna verwaarloosbaar kunnen noemen in vergelijking met de tien suikerklontjes die in een blik gewone Coca-Cola zitten (wat van de zotte is). Maar vier is te veel om Coca-Cola Life voor te schotelen aan de consument als een gezond alternatief.

En dan de kreet ”lower calorie”. Ja het is maar net wat je onder laag verstaat. In vergelijking met een gewone Coca-Cola is vrijwel elk drankje ”lager in calorieën”, maar of dat nou een juiste maatstaf is? Met een derde minder suiker kan deze nieuwe variant zich gerust aansluiten bij de categorie van meest suikerrijke producten.

Mijn excuses als ik zojuist je hoop op een gezonde frisdrank om zeep geholpen heb. Wil je meer van dit soort artikeln lezen, kijk dan op What’s in your foodZijn verpakkingen of producten misleidend, dan doen wij ons uiterste best om jou te helpen om een goede keuze te maken.

Wij zijn benieuwd wat jij vind van de nieuwe Coca-Cola Life. Ga je hem alsnog proberen in januari of sla je liever een glaasje af? Laat een reactie achter!

Liefs,

Sharona

7 Comments

 • Jolien oktober 20, 2014 at 4:13 pm

  Ah super misleidend dit inderdaad! Handig artikel. 🙂

  Reply
 • Miss Happinez oktober 21, 2014 at 8:57 pm

  Erg misleidend inderdaad. Toch trap je er al snel in ;stom eigenlijk!

  Reply
 • Tjitske Anna november 7, 2014 at 6:13 pm

  Ik had nog helemaal niet van deze nieuwe variant gehoord. Het etiket ziet er goed uit, dat moet ik toegeven, maar ik drink sowieso eigenlijk geen cola (gewoon omdat ik het te ongezond vind). Goed artikel, interessant!

  Reply
 • Jennifer november 13, 2014 at 12:31 pm

  Wat een leuk artikel! en inderdaad erg misleidend! Gelukkig kan ik zelf makkelijk van de frisdrank afblijven. Maar toch zijn er aardig wat mensen “verslaafd” aan.

  Reply
  • Sharona november 16, 2014 at 7:00 pm

   Bedankt! Verpakkingen zijn helaas ontzettend misleidend. Gelukkig heb ik zelf ook geen zwak voor frisdranken. Water, thee en op zijn tijd een kopje koffie :)!

   Reply
 • Raoul januari 22, 2015 at 10:48 am

  Sharona,

  Ik denk niet dat het LIFE product als GEZOND wordt aangeboden, maar als alternatief voor het veel zoetere REGULAR …

  Daarnaast bestaat er nog altijd de keuze om slechts een glas Cola te nemen per … dag, week, maand whatever.

  Ik heb vroeger altijd geleerd dat als er TE voor komt te staan, dat het dan per definitie fout is doordat de balans verstoord is.
  Dus TE veel Cola is gewoon slecht. En of dat nou Regular, Life, Light of Zero is … TE VEEL is NIET GOED!

  Wil je het gezond houden, dan drink je water. Toch?

  Reply
 • lol juni 9, 2015 at 2:26 pm

  en daarnaast is stevia ook puur vergif.
  Nu men wakker begint te worden over de gevaren van aspartaan gaan ze stevia gebruiken maar dat is net zo slecht of misschien nog wel erger!

  Reply

Leave a Comment