DSC_0026

Negatieve vibes in m’n omgeving… ik heb er last van!

Misschien ken je het wel. Je stapt met het goede been uit bed, je voelt je opgewekt en blij. Zo’n gevoel dat niets, maar dan ook niets,  jou vandaag uit het veld kan slaan. Het wordt een mooie dag. Klaar uit! En dan word je geconfronteerd met iemand die zich helemaal niet zo lekker in z’n vel voelt en een donkere wolk met zich meeneemt. Een collega, je vriend, vriendin, man, vrouw, moeder, broer of zus. Voordat je het weet, sta je samen onder die donker wolk. Weg is al jouw goede energie.

Waarom schrijf ik dit… Omdat ik er zelf regelmatig last van heb. Last? Ja echt last. Misschien ben ik extra gevoelig voor sfeer. Of ik hyper sensitief ben? I don’t know. Maar van nature ben ik echt een helper. Ik vind het fijn om te zorgen voor een goede sfeer in een groep. Ik probeer ruzies, discussies uit de weg te gaan of als ze toch uitbreken zo snel als maar kan op te lossen. Alles om de positieve vibe in de lucht te houden, want ik word heel onrustig van een rot sfeer of mensen die zich rot voelen.

”Meegezogen in de negatieve vibe van de ander”

Maar soms lukt het niet om iets te veranderen aan de situatie. Vervolgens word je meegezogen in de negatieve vibe van de ander. Daar heb ik dus altijd last van. Inmiddels ben ik me er van bewust en probeer ik altijd een aantal dingen in gedachten te houden. Ondanks dat ik me er nog regelmatig in laat meeslepen. En ik me dus nog onwijs kan ontwikkelen op dit punt, wil ik toch graag met jullie delen wat mij helpt.

Kan je iets doen aan de situatie?

Vraag je af of je invloed hebt op de sfeer in de groep of de vibe van iemand anders? Meestal is dat niet het  geval en kan je beter maar de persoon even laten gaan. Voelt diegene zich rot door een nogal onhandige actie van jou, dan kan het wel handig zijn om te kijken of je dit recht kan zetten. Niemand anders kan dit doen dan jij.

”Diegene is niet achterlijk en weet best hoe vrolijk gedrag eruit ziet.”

Laat overcompenseren achterwegen

Probeer niet met jouw gedrag over te compenseren, want dit werkt averechts. Dus als iemand extreem sacherijnig is, ga dan niet extreem vrolijk doen om de ander te laten zien: kijk zo doe je vrolijk. Diegene is niet achterlijk en weet best hoe vrolijk gedrag eruit ziet. Dit werkt vrijwel altijd averechts. De kans bestaat zelfs dat je iemand nog minder blij maakt. Dit betekent niet dat je super sacherijnig moet gaan doen. Maar gedraag je gewoon zoals je je voelt. Niks minder. Niks meer.

Focus je op iets anders

Mijn gevaar is om mee te gaan in de negatieve vibe. Binnen de kortste keren zit ik voor m’n gevoel in een nog dieper dal dan degene die zich rot voelt. Ik probeer echt m’n positieve vibe te behouden. Diegene heeft er niks aan als jij ook depressief gaat zitten doen. Probeer je even niet te focussen op diegene. Ga een boek lezen, een leuke filmpje kijken op YouTube. Doe iets leuks!

Vat het niet persoonlijk op

Vat het niet persoonlijk op. Wat ik al zei bij punt 1, in de meeste gevallen kan je niks veranderen aan de mood van iemand anders. Iemand zit met zichzelf in de knoop. Jij kan daar niks aan doen. Door het niet persoonlijk op te vatten neem je ook minder snel de negatieve vibe over.

Wat zou jij fijn vinden?

Maak je nuttig, maar niet op een vervelende manier.  Vraag jezelf af: wat zou ik zelf fijn vinden als ik me rot voel. Een kopje thee? Een kus of knuffel? Of misschien wil je juist wel helemaal niets. Leef je in in de ander of vraag gewoon of je iets kan doen voor de ander. Zo niet, dan is dat ook niet erg.

No Comments

Leave a Comment