Gewoonten doorbreken

Omdat ik dat altijd doe…

Een koekje bij de koffie. Een toetje na het eten. Een biertje bij het eten. Veel mensen hebben van die typische gewoontes. Mijn ouders nemen bijvoorbeeld altijd een koekje bij de koffie (stipt 20.00 uur, geen minuut later haha). Zo bijdehand als dat ik ben, vroeg ik: ”Waarom nemen jullie altijd een koekje?” Je had het verontwaardigde gezicht van mijn moeder moeten zien haha en haar antwoord was: ”Omdat wij dat altijd doen…”.

Wat ontzettend stomme reden! Iets doen, simpelweg omdat je dat altijd doet. Een logischer antwoord zou zijn : “Omdat ik een koekje lekker vind”, “Omdat een toetje me gelukkig maakt”. Ik eet namelijk mega veel chocolade, OMDAT ik dat freaking lekker vind :-D. Maar goed dat terzijde haha. Zodra de reden om iets te doen is: ”omdat ik het altijd doe” heb je te maken met een diepgewortelde gewoonten. En over het algemeen zijn deze soort gewoonten niet heel handig bij het positief veranderen van je leefstijl.

Minder genieten

Je denkt er niet meer over na. Je maakt niet bewust een keuze voor iets. Logischerwijs geniet je er dan minder van, lijkt mij. Zonder na te denken heb je dat koekje al achter de kiezen. De ”omdat-ik-het-altijd-doe-gewoonten” zijn meestal ook nog eens slechte gewoonten waar je niks aan hebt. Gewoonten die het ons moeilijk maken om een gezondere, betere versie van ons zelf te maken.

Ik haat gewoonten. HAAT

Ik heb er eens over nagedacht of ik zo’n gewoonte heb. Ik ben namelijk helemaal niet van de gewoonten. Sterker nog ik heb er over het algemeen een bloedhekel aan. Als ik aan iemand vraag: wat eet je vandaag en ik krijg als antwoord: ”Uhm welke dag is het? Het is woensdag! Dus pastadag.” Dan gaan mijn nekharen rechtovereind staan. Pastadag? Je maakt een grapje. Bestaat er een dag voor pasta. Maar oké na lang nadenken heb ik ook zo’n gewoonten bij mezelf ontdekt. Namelijk patat eten in een pretpark. Laatst bracht ik een bezoekje aan de Efteling. Netjes nam ik een zelfgemaakt lunchpakket mee. Totdat ik de geur van verse patat rook en voor ik het wist stond ik in de rij van de frietkraam. En daar stond manlief naast me: ”Waarom? Je hebt toch eten bij je?” En ja hoor daar komt die dan: ”Omdat ik dat altijd doe… als ik naar een pretpark ga.”

Overigens is dat patatje in het pretpark nou geen grote ramp, maar zo zie je maar zonder dat je het doorhebt doe je dingen omdat je het altijd doet. Maar nu hoe kom je nou van zulke gewoonten af?

Hoe kom je er vanaf?

Bewust worden van de gewoonte is de allereerste stap. Vraag je af wat de aanleiding is van de gewoonte? Die is er bijna altijd! Chocolade eten omdat je televisie kijkt. Maar het kan ook zijn dat je chocolade eet als je verdrietig bent, als je je verveelt, als je alleen bent, als je uit je werk komt, als het koud buiten is. Daarna moet je je bewust worden dat de gewoonte een probleem is. De gewoonte belemmert je doel. Dus je wilt vervolgens het probleem oplossen. Toch? 

En dan? Je weet het. Je wilt het. Nu ga je het doen. Maar hoe? Hoe kom je van de hardnekkige gewoonte af. Door de gewoonte te doorbreken. Hier heeft Fabienne al eerder een artikel overgeschreven over hoe je gewoonten kan doorbreken.

Ik ben benieuwd of jullie ook van dit soort hardnekkige omdat-ik-het-altijd-doe-gewoontes hebben? Deel het met ons in de comments.

Fijne dag lieve lezers <3!

Liefs

Sharona

Wij zouden het super leuk vinden als je ons volgt via:
♥ Facebook ♥ Bloglovin ♥ Instagram ♥ Twitter

3 Comments

 • Fanny WInkelman augustus 29, 2015 at 10:11 am

  Gewoontes zijn inderdaad niet te onderschatten. Het lijkt verdraaid veel op een verslaving. Wij eten thuis gezond, vers, grotendeels biologisch, ayurvedisch, geen koekjes bij de koffie, toetjes vinden we niet nodig (en niet lekker, ik ben geen zoetekauw), maar wij hebben een laat-op-de-avond-snack-bij-ons-uurtje-netflixen ‘probleem’. Laat dat nu precies de tijd zijn dat je geen vettigheid moet gaan eten. (en favoriet zijn natuurlijk stukjes kaas met mosterd of naturel chips met zelfgemaakte dip. Goh, waar komen die overtollige kilootjes nu vandaan?) Mijn zoon en ik hadden het er net vanochtend over en we zijn tot een compromis gekomen. Netflixen zonder snack gaat er bij ons niet in, dus we hebben de tijd aangepast. In plaats van laat op de avond gaan we onze serie-‘verslaving’ verschuiven naar ‘direct na school’. Zo komt onze net-flix binge in plaats van het ‘4-uurtje’ (chai met iets lekkers, bijkletsend aan tafel over de dag). Nu nog wel het bijkletsen over de dag verschuiven naar voor-het-slapen-gaan….met een kopje kruidenthee. We gaan het meemaken, maar ik denk dat het gaat lukken!

  Reply
  • Sharona augustus 31, 2015 at 8:09 pm

   Hi Fanny, dat klinkt echt als een onwijs slim plan om het netflix moment te verschuiven naar een snack-moment zodat je niet dubbelop aan het snacken bent! Super tip :-)! Ik ben erg benieuwd hoe het gaat bevallen. Laat je het ons weten? Liefs van Sharona

   Reply
  • Lesa mei 14, 2016 at 12:47 pm

   What a joy to find soemnoe else who thinks this way.

   Reply

Leave a Comment