Geven maakt gelukkig

Persoonlijk | Waarom geven mij gelukkig maakt!

“Het is gelukkiger te geven dan te ontvangen.” Een uitspraak die ik als kind vaak te horen kreeg van mijn ouders. Ik ben niet geboren als een talent in ‘delen’ en ‘geven’. Verre van! Als peuter maakte ik ruzie met m’n vriendinnetjes als ze aan m’n speelgoed zaten. Maar (godzijdank) bleven me ouders benadrukken dat geven blij maakt. En dat is langzamerhand een way of living geworden voor mij.

Hoe ouder ik word hoe meer ik merk dat veel mensen helemaal niet zo in het leven staan. Maar juist zoveel mogelijk uit alles willen halen voor zichzelf. Op zich is het prima om hard te werken en daarvoor iets terug te krijgen. Maar om hierbij je omgeving volledig te negeren en misschien zelfs pijn te doen, dat snap ik niet. Streven naar je eigen doelen hoeft wat mij betreft nooit ten koste te gaan van iemand anders.

Wat bedoel ik met geven?

Het gaat niet altijd om materiële dingen, maar ook om dingen zoals het bieden van hulp, een luisterend oor, een knuffel, een complimentje, een goed gesprek of gewoon je tijd. Ik zou proberen uit te leggen waarom het mij een fijn gevoel geeft.

Geen verwachtingen, geeft rust

Ik iets geef en ik hoef er niet iets voor terug. Hierdoor heb je nooit verwachtingen. Vaak kunnen verwachtingen die niet uitkomen je onrustig en ongelukkig maken. Je raakt teleurgesteld in mensen, want JIJ hebt zoveel gegeven en diegene geeft jou niets of veel minder teruggegeven. Door niks terug te verwachten als je iets geeft, hou je altijd een rustig en gelukkig gevoel.

Je kan iemand écht helpen

Het fijnste gevoel van geven is dat je iemand echt kan helpen. En hulp geven is iets waar wij mensen blij van worden. We hebben een neiging tot samenwerken. De één misschien iets meer dan de ander, maar niemand kan alles alleen. Dat is een feit. Je hebt elkaar dus nodig. Door iemand anders echt te helpen geeft je dit een gevoel van voldoening. En dat is fijn!

blog

Grote impact!

Het mooiste vind ik dat je met iets heel kleins al een grote impact kan hebben op iemand anders z’n gevoel of misschien wel geluk. Misschien stelt iets wat je weggeeft voor jou helemaal niet zoveel voor. Stel iemand zit in de trein naar huis en heeft echt een rotdag achter de rug. Dan kan jouw vriendelijke lach, misschien wel iemand even een goed gevoel geven.

Je vangt meer signalen op en leeft bewuster

Door graag te willen geven sta je veel bewuster in het leven. Je bent niet alleen maar gefocust op jezelf en je eigen behoefte. Maar je let ook op je omgeving. Wat hebben je vrienden, vriendinnen, familie nodig? Waar maak je hen blij mee? Hierdoor vang je eerder signalen op waardoor je hulp kan bieden en dus iets kan geven.

Je hebt (bijna) altijd meer dan je nodig het

Misschien denk je wel. Leuk maar ik heb gewoon niets om te geven. Dat is hoe dan ook niet waar! Je hebt (bijna) altijd meer dan je nodig hebt. Wie van ons heeft er niet meerdere paren schoenen in de kast? Een stapel spijkerbroeken waar je gek van wordt en een voorraadkast aan eten waar je een heel tehuis mee kan voeden. Right? En zelfs als je dat niet hebt, dan is er nog genoeg te geven. Mensen hebben vaak in de basis geen materiële dingen nodig. Maar een helpende hand, een luisterend oor of een glimlach.

Geven kan dus gewoon altijd :-)!

No Comments

Leave a Comment