1

Health | Plantaardig eten, alleen voor vegetariërs?

Plantaardig eten.. iets waar ik eerst nog al sceptisch tegenover stond. Is dat niet voor zweverige mensen die één met de natuur willen zijn en de hele dag alleen maar spinazie eten? Kom op, een lekker gebraden kippetje, wie kan daar nou zonder? En is het bovendien wel gezond om plantaardig te eten? Ik ben er de laatste tijd toch wat anders tegen aan gaan kijken..

De bovenste beschrijving is natuurlijk wel erg zwart wit. Ik dacht niet écht dat vegetariërs alleen maar spinazie eten en met bomen knuffelen, maar goed ik vond het toch niet voor iedereen weggelegd om plantaardig te eten, misschien moet je er het type voor zijn.

Ik denk er trouwens nog steeds niet aan om vegetariër of veganist te worden, maar ik ben de laatste tijd wel wat anders gaan kijken naar méér plantaardige voeding. Zoals jullie misschien wel weten studeer ik Voeding & Diëtetiek en het afgelopen blok deed ik een project voor Alpro. Alpro die de meeste wel kennen van de sojadrink waar ze bekend mee zijn geworden.

alpro

De visie van Alpro

De voeding van de gemiddelde Nederlander bestaat voornamelijk uit dierlijke producten en een klein beetje plantaardige voedingsmiddelen. Volgens Alpro hoef je de dierlijke voedingsmiddelen niet helemaal van het menu te schappen. Maar het zou beter zijn als je voeding voor 2/3 uit plantaardige producten zou bestaan en maar voor 1/3 uit dierlijke producten. Oké dat is wel iets waarmee ik zou kunnen leven…maar waarom is dit beter?

Voordelen van een meer plantaardige voeding

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de productie van vlees enorm belastend is voor het milieu. Het watergebruik voor de productie van 1 kilo biefstuk staat gelijk aan 2500 keer de toilet doorspoelen, om maar een voorbeeld te noemen. Of wat dacht je van de CO2 uitstoot? De productie van vlees is verantwoordelijk voor 12% van de wereldwijde broeikasgas uitstoot. Plantaardige eten is een stuk duurzamer en dus beter voor het milieu. Maar dat niet alleen het is ook goed voor gezondheid!

Voor het project hebben we een eetpatroon dat bestaat uit 2/3 plantaardige en 1/3 dierlijke producten vergelijken met andere eetpatronen, onder andere met ‘de richtlijnen goede voeding’ wat volgens de overheid de ‘perfecte’ manier is om te eten. En wat denk je? De plantaardige voeding deed het net zo goed en zelf beter op sommige gebieden. Zo krijg je meer vezels binnen, veel onverzadigde vetten (dierlijke producten bevatten over het algemeen veel verzadigd vet) en genoeg vitamines en mineralen.

alpro

 

Hoe doe je dat, plantaardig eten?

Ja dat is iets wat ik ook nog wel lastig vind. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nogal gek ben op een stukje vlees bij de maaltijd. Maar ook yoghurt (eet ik bijna elke ochtend), kaas of melk zijn natuurlijk allemaal dierlijke producten. Op zich hoeft het niet moeilijk te zijn. Je kan best een stukje vlees bij de maaltijd nemen, maar neem dan een klein stukje. En sla af en toe eens een dagje over en neem dan een vleesvervanger of een gerecht met bijvoorbeeld peulvruchten. Wat mij betreft zijn peulvruchten echt onderschat want je kan er volop mee variëren en ze zijn ontzettend eiwitrijk. Gooi wat noten en zaden door je salade of neem tussendoor gewoon een handje. En gebruik af en toe een plantaardige variatie op yoghurt, melk of kookroom

gele linzen soep

Jammie, verse linzen soep!

Wat vinden jullie van meer plantaardige voeding? Is het iets wat je al deed of zou je het wel willen proberen? Deze blogpost is trouwens niet gesponsord door Alpro, ik wil gewoon mijn bevindingen met jullie delen ;)!

Liefs,

Fabiënne

4 Comments

 • Marleen mei 6, 2015 at 9:07 am

  Ik eet al jaren geen vlees en vis meer. Als ik kan kiezen tussen plantaardig of iets met een dierlijk product ga ik voor de plantaardige variant, jammer genoeg zijn er niet zoveel alternatieven en dat is jammer!

  Reply
 • Melissa mei 6, 2015 at 9:46 am

  Ik vind plantaardig prima te doen hoor! Mijn ma is daar helemaal fan van en ik eet gewoon mee. Daarbij vind ik trouwens alles van Alpro heerlijk, vooral de cocossoja en ongezoete sojamelk

  Reply
 • Madeleine mei 7, 2015 at 9:48 am

  Erg leuk om te lezen! Ik eet inmiddels dik een jaar vegetarisch en sinds een paar maanden, volledig veganistisch. Het valt me eigenlijk ontzettend mee. Ik heb in deze tijd nog geen Ekoplaza of toko gezien en haal alle boodschappen gewoon bij de normale supermarkt. Ik verneem dat ik me veel fitter voel en ben echt bij met deze keuze! 🙂

  Reply
  • Sharona mei 7, 2015 at 7:54 pm

   Wat ontzettend leuk om te horen dat je sinds een paar maanden veganistisch eet. Ik vroeg me inderdaad al altijd af of deze leefstijl goed te doen is als je niet elke dag boodschappen doet bij de Ekoplaza, maar zo zie je maar het kan.

   Reply

Leave a Comment