muesli uitgelicht

Recept: suikervrije muesli repen

Vandaag weer een receptje voor jullie. Dit keer suikervrije muesli repen en daarmee bedoel ik: vrij van toegevoegde suikers. Het leuke van dit recept is dat je het helemaal zelf naar je eigen smaak kan aanpassen, maar ik zal de basis voor het recept met jullie delen.

Laatst ging ik aan de slag in de keuken met wat gezonde recepten zoals bijvoorbeeld het chocolade bananen brood. Daarnaast besloot ik om ook zelfgemaakte muesli repen te maken. Dit is namelijk echt iets voor mij aangezien ik me een ongeluk eet aan dit soort koekjes. Het is nou niet dat ik een koekjes mens ben, geef mij maar een hartige snack, maar wat kan je nemen als tussendoortje? Je kan natuurlijk een stuk fruit nemen, een rijstwafel met pindakaas, een bakje met groente snacks of een groene smoothie, maar dit kost allemaal tijd om klaar te maken (behalve het fruit, maar soms ben wel klaar met elke dag weer die banaan). Dus wat doe ik als ik snel naar school moet? Ik gooi wat van die ongezonde verpakte koekjes in me tas: Time Outs, muesli repen, fruit repen, verpakte ontbijtkoeken en noem het maar op. Dus als jullie nog tips hebben voor snelle tussendoortjes om mee te nemen, laat het me weten!

Oké, snel naar het recept nu! Het recept is afkomstig van fitbeauty.nl 

Ingrediënten suikervrije muesli repen

  • 2 bananen
  • 90 gram havermout
  • 35 gram lijnzaad
  • boter of olie om de ovenschaal of bakvorm in te vetten

wat je er verder aan toevoegt is je eigen keuze. Ik besloot om er het volgende doorheen te gooien:

  • kokosrasp
  • amandelen
  • walnoten
  • dadels
  • gedroogde pruimen
  • pure chocolade (70%)
  • rozijnen
  • appel

Dit werd dus een mengelmoesje van alles. Als je een iets meer uitgesproken smaak wilt kies dan voor 2-4 ingrediënten zoals chocolade-hazelnoot of appel-kaneel.

wat kan je er nog meer doorheen doen?

  • kaneel
  • cacao poeder
  • vanille extract
  • alle soorten noten (hazelnoten, walnoten, pecannoten)
  • gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, cranberry’s, vijgen, dadels)
  • zaden en pitten (sesamzaad, maanzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • vers fruit

Bereiding

  1. verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
  2. Prak de bananen of maal ze fijn in een keukenmachine of met de staafmixer.
  3. Doe dit in een kom en doe daarbij de lijnzaad en havermout.
  4. Gooi vervolgens alles in de kom wat je er doorheen wilt hebben. De hoeveelheden kan je zelf bepalen. Het is de bedoeling dat het uiteindelijk een kleverig, compact mengsel wordt.
  5. Vet nu de ovenschaal of de vierkante bakvorm in en doe hierin het mengsel. Strijk dit vervolgens plat met de bolle kant van een lepel.
  6. Dit kan nu de oven in voor 30 minuten. bijgesneden
  7. Nadat het uit de oven gehaald is, laat je het heel even afkoelen. Daarna snijd je het in gelijke stukken. Doe dit wel wanneer het nog warm is, anders wordt het te hard en loop je het risico dat het teveel afbrokkelt.

En klaar zijn de heerlijke suikervrije muesli repen! Ik was echt blij verrast door het resultaat. Zoet genoeg door alle natuurlijke suikers en vol met voedzame gezonde ingrediënten. Het nadeel is dat het natuurlijk niet eeuwig houdbaar is. ik had het in een doosje buiten de koelkast bewaard en daarin bleef het ongeveer vier dagen goed. In de koelkast blijft het waarschijnlijk wel wat langer goed.

bewerkt muesli

Veel plezier met bakken! Laat het ons weten wat je er van vond als je het hebt geprobeerd!

4 Comments

  • Cindy juli 23, 2014 at 12:44 pm

    Ziet er goed uit!

    Reply
    • Fabienne van Vliet juli 29, 2014 at 8:13 am

      Dankje Cin! Ze zijn zeker het proberen waard 🙂

      Reply
  • Geke december 15, 2014 at 2:24 pm

    Invriezen ook mogelijk? 😀

    Reply
    • Sharona december 16, 2014 at 10:35 pm

      Ja dat is zeker mogelijk! Handig om altijd wat snacks in je vriezer te hebben liggen hihi!

      Reply

Leave a Comment