goede voornemens

Waarom goede voornemens niet zo kansloos zijn als ze lijken

Goede voornemens, ik hoor ze hier en daar al voorbij komen. Volgend jaar ga ik echt gezonder eten, meer sporten, goed slapen, stoppen met roken en noem maar op. We weten allemaal dat we de meesten van dit soort goede voornemens nooit langer dan een maand gaan volhouden, maar toch trappen we er ieder jaar weer in door goede voornemens te maken. Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met goede voornemens. Ergens geloof ik er niet in, aan de andere kant vind ik het besef en de motivatie dat je (iets) wil veranderen prachtig. Dat is namelijk altijd de eerste stap. Daarom wil ik er toch aandacht aan besteden. Waarom? Ik wil heel graag dat onze goede voornemens dit jaar wél slagen!

Ondanks dat goede voornemens een negatief imago hebben, denk ik toch dat het helemaal niet verkeerd is om het einde van het jaar te gebruiken om aspecten in je leven te evalueren en een plan te maken om sommige dingen te veranderen of te verbeteren.

Zonder plan zijn goede voornemens kansloos

In principe is er naar mijn idee niks mis met het maken van goede voornemens. Dit betekent dat je je bewust bent van de valkuilen maar ook successen in je leven. Je weet welke doelen belangrijk voor je zijn en ook welke aspecten in je leven verbetert kunnen worden. Mensen die eerlijk zijn naar zichzelf, die stellen op zijn tijd goede voornemens om hun leven te verbeteren. Alleen maar mooi! Maar hoe komt het dan dat al die goede voornemens na een aantal weken alweer stranden? Ik denk dat het voornamelijk komt, omdat het goede voornemen te abstract en vaag is. Stel je wilt graag 10 kilo afvallen. Je besluit om te beginnen met ‘lijnen’ het nieuwe jaar. De komende weken geniet je van al het lekkers, want dadelijk is het voorbij met de pret. Het nieuwe jaar breekt aan en je moet een enorme omschakeling maken. Je weet namelijk dat het er nu op aankomt: je moet en zal afvallen. Maar hoe? Je hebt geen plan. Dus je begint zonder plan aan je goede voornemen. Wat eigenlijk betekent dat je maar iets probeert. Naar mijn idee gedoemd te mislukken. Zonder plan zijn goede voornemens kansloos.

Hoe stel je succesvolle goede voornemens op?

Mijn mening is dus dat je naast het goede voornemens een plan moet hebben. Je gaat niet klakkeloos een verandering in je leven doorvoeren zonder dat je weet op welke manier je dat gaat doen, wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden in het proces. De kans dat je voor (vervelende) onverwachtse verrassingen komt te staan is namelijk groot. Hier wil je op voorbereidt zijn, zodat niks je goede voornemen in de wegstaat.

In 5 stappen goede voornemens opstellen

  1. Evalueer het afgelopen jaar. Wat ging er goed, waar was je trots op, wat ging minder goed en wat wil je veranderen? Schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt. Waarschijnlijk heb je binnen de kortste keren een lijst met verschrikkelijk veel goede voornemens. Geen paniek, je hoeft ze echt niet allemaal direct op te pakken.
  2. Je gaat vervolgens keuzes maken. Hoe meer goede voornemens je hebt, hoe groter de kans is dat je goede voornemens falen. Voor veel goede voornemens is gedragsverandering nodig. Iets wat je misschien al jaren op een bepaalde manier doet, moet ineens anders. Dit vergt tijd en energie. Focus je dus op 1 a 2 goede voornemens. De rest komt later, want raad eens… je hebt geen nieuw jaar nodig om goede voornemens te maken.
  3. Schrijf concreet op wat jouw goede voornemen is. Stel je wilt afvallen, schrijf dan op hoeveel kilo je wil afvallen en in welk tijdsbestek. Of misschien wil je wel meer tijd besteden met vrienden en familie. Schrijf op wat ‘meer tijd besteden’ betekent. Is dat één keer per week een bezoekje of één keer per maand? Door je voornemens concreet te maken, kun je naderhand makkelijker toetsen of je op de goede weg bent.
  4. Maak een plan. Zorg ervoor dat je de route naar jouw doel uitstippelt. Wat moet je doen om jouw goede voornemen tot een succes te maken? Laten we weer het voorbeeld afvallen pakken. Misschien moet je eerst kennis opdoen over wat gezonde voeding is en moet je hiervoor wellicht een coach of voedingsdeskundige zoeken die je ondersteunt bij het afvallen. Daarnaast wil je een aantal keer per week gaan sporten. Welke sport? Wanneer ga je sporten? Er zijn zoveel dingen waar je over na moet denken en op moet nemen in je plan.
  5. Je gaat aan de slag met de goede voornemen. Betrek je omgeving erbij en vertel de mensen om je heen dat je nieuwe doelen hebt. Misschien kom je er wel achter dat er mensen zijn die hetzelfde goede voornemen hebben als jij. Mooi, zo kan je elkaar helpen!

YES voor een plan

Dus zijn goede voornemens kansloos en gedoemd te mislukken? Ja, als je geen plan hebt. Nee, als je weet wat je doet. Maak dus een plan hoe jij je goede voornemen gaat oppakken 1 januari. Wat moet je doen en laten om je doel te bereiken. En sterker nog: wat is precies je doel.

Ook ik ga de balans opmaken van het afgelopen jaar en voor mezelf nieuwe doelen opstellen, want ik vind dat er niks mis is met het streven naar een betere versie van jezelf.

Natuurlijk ben ik ontzettend benieuwd of jullie al goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar? De komende weken wil ik de meestvoorkomende goede voornemens uitlichten op mijn blog om iedereen met dat voornemen een extra duwtje te geven de juiste richting op. Wil je graag jouw goede voornemen voorbij zien komen? Laat hem dan achter in de comments.

Liefs,
Sharona

No Comments

Leave a Comment