Wanneer word je gezonde leefstijl een obsessie?

Wanneer word je gezonde leefstijl een obsessie?

Wat misschien ooit begon met een goed voornemen om te werken aan een gezonde leefstijl kan doorslaan in een obsessie. Eentje met de naam: orthorexia, oftewel: obsessief bezig zijn met gezond eten. Natuurlijk is er niks mis met een gezonde leefstijl. Wij met een health blog zullen de laatste zijn die dat beweren. Toch willen we even bij dit onderwerp stilstaan, omdat het een groter probleem is dan het lijkt.

Het klinkt misschien niet als een groot probleem, want wat is er in vredesnaam mis met een gezonde leefstijl? Nou in de oorsprong is hier natuurlijk niks mis mee. Maar toch moet je oppassen dat het die gezonde leefstijl niet een obsessie wordt en je hele leven beheerst. Orthorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen zien de kwaliteit van eten, als de kwaliteit van hun leven. Deze personen mijden bepaalde voeding, zoals voedsel dat vet, suiker of conserveringsmiddelen bevat. Uiteindelijk skippen deze mensen vaak hele voedingsgroepen en krijgen te weinig en onvoldoende gevarieerde voeding binnen. Ook heeft het tragische gevolgen voor hun sociale leven.

Zelf sta ik daar ook regelmatig bij stil. Is mijn gezonde leefstijl een obsessie? Ik kan volmondig antwoorden: nee! Ben jij ook bezig met een gezonde leefstijl? Wat is nou precies die scheidslijn tussen gezond en een obsessie? Natuurlijk is dat voor iedereen anders. Maar in dit artikel zal ik vertellen wat voor mij deze lijn is en waarom ik mijn gezonde leefstijl geen obsessie vind.

Stel jezelf de volgende vragen eens:

 • Heeft je gezonde leefstijl invloed op je leven?

Ja natuurlijk heeft een gezonde leefstijl invloed op je leven. Die invloed hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn. Voor mij heeft mijn gezonde leefstijl alleen maar positieve invloed. Ik voel mij beter in mijn vel, zelfverzekerder en gezonder. Maar als ik een dagje niet gezond eet, heeft dit ook niet een negatieve invloed. En dat is misschien nog wel het belangrijkste! Wat als alles niet perfect verloopt zo af en toe? Raak je dan in paniek? Heb je het gevoel dat je de controle kwijt bent? Voel je, je slecht? Denk hier is over na.

Wanneer word je gezonde leefstijl een obsessie?

 • Lijd je sociale leven onder je gezonde leefstijl?

Mijd je sociale contacten met vrienden, omdat je dan met deze vrienden moet eten? Ging je vroeger graag gezellig uit en voelt dat nu als een belemmering? Dan is de kans groot dat je te obsessief bezig bent met je gezonde leefstijl. Natuurlijk betekent het niet dat ik elke gezellige gelegenheid aangrijp om mijn gezonde leefstijl aan de kant te gooien. Soms met je hoofd van links, naar rechts schudden als je de zoveelste ongezonde snack voorbij ziet komen, kan geen kwaad. Maar het kan ook geen kwaad om eens een avondje gewoon te genieten van een bitterbal, een goed glas wijn en fijn gezelschap. Het gewoon even loslaten op dat moment.

Wanneer word je gezonde leefstijl een obsessie?

 • Denk je 27/7 aan gezond eten?

Als je bezig bent met een gezonde leefstijl bestaat de kans groot dat je continu bezig bent met het verwerven van informatie over gezonde voeding. Misschien plan je van te voren al wat je eet. Ik wil niet zeggen dat, dat slecht is! Maar bedenk wel voor jezelf of je ALLEEN maar aan je gezonde leefstijl denkt. Zijn er ook andere dingen waar je aan denkt? Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook bepaalde periodes erg obsessief bezig was in mijn hoofd met gezond eten. Ik zocht werkelijk van elke kruimel die ik at op wat de voedingswaarde was. Niet goed genoeg? Pech gehad dan at ik het niet. Op een gegeven moment merkte ik dat ik daar echt niet gelukkig van werd.

 • Lijden je hobby’s, werk, school onder je gezonde leefstijl, omdat je aan niets anders kan denken dan gezond eten?

Deze overlapt een beetje de vorige vraag. Maar welke invloed hebben jouw gedachtes op jouw dagelijkse functioneren. Had je vroeger leuke hobby’s, waar je nu niet meer aan toe komt vanwege je gezonde leefstijl? Kun je, je niet concentreren op je school of werk?

 • Ben je gelukkig? (Echt gelukkig!) En heeft je gezonde leefstijl invloed op je geluk?

Dit is veruit de belangrijkste vraag! Hier draait het allemaal om: geluk. Maakt jouw gezonde leefstijl jou echt gelukkig? Ook al betekent het dat je hiervoor dingen moet laten. Dan hoor ik mij niet zeuren. Ik vind het namelijk zelf ook heel vervelend als mensen alleen maar demotiverende opmerkingen geven over mijn gezonde leefstijl. Wie weet er het beste wat goed is voor jou? Jijzelf!

Maar misschien word jij wel helemaal niet gelukkig van je gezonde leefstijl. Zie je, je vrienden amper nog en heb je het gevoel dat je nooit eens kan genieten.

Wanneer word je gezonde leefstijl een obsessie?

 • Voel je, je echt fit, gezond, lekker in je vel?

Een gezonde leefstijl betekent neem ik aan dat je, je gezond wilt voelen, toch? Maar wat als je denkt dat je heel gezond bezig bent (volgens allerlei boeken, websites, etc.), maar je lichaam hele andere signalen geeft. Misschien kom je dan wel voedingsstoffen te kort en kan je gezonde leefstijl zelfs gevaarlijk zijn.

Bovenstaande vragen geven mij een goed beeld van of mijn gezonde leefstijl obsessief is of niet. Waarom is jouw gezonde leefstijl wel of geen obsessie? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Vergeet ons niet te volgen, zodat je op de hoogte blijft van al onze healthy inspiratie!

♥ Facebook
♥ Bloglovin
♥ Instagram

Liefs,
Sharona

3 Comments

 • diana december 22, 2014 at 8:19 am

  goed dat hier ook eens aandacht aan besteed wordt.
  je ziet steeds meer mensen die te obsesief bezig zijn met het gezond doen.

  Reply
  • Sharona december 22, 2014 at 9:02 am

   Ben het helemaal met je eens diana! En ik voel me als food/health blogger toch ook verantwoordelijk om aan dit onderwerp aandacht te besteden. Ik wil ook niet de indruk wekken dat je obsessief moet zijn voor een gezonde leefstijl. Wees vooral heel happy :)!

   Reply
 • Yulia december 31, 2014 at 8:32 am

  A prtcovaoive insight! Just what we need!

  Reply

Leave a Comment