sportsupplementen

Welke sportsupplementen werken echt?

Ik ben niet echt een kenner op het gebied van sport (daarvoor moet je bij Sharona zijn). Ik gebruik zelf ook geen enkel sportsupplement. Als je twee keer per week met je luie kont de bank afkomt en wat oefeningen doet uit de Bikini Body Guide van Kayla Itsines hebben we het ook niet echt over topsport ;). Dus daarom is het in mijn geval ook niet nodig om sportsupplementen te gebruiken. Voor sommige mensen die intensiever sporten kan ik me voorstellen dat het wel handig is om wat verduidelijking te hebben over welke supplementen wel en niet werken, voordat je deze (dure) potten aanschaft.

Ik kreeg deze informatie van een sportdiëtiste toen ik de keuzemodule Voeding en Sport volgde. Deze informatie is volgens haar wetenschappelijk bewezen.

Multivitaminesupplementen

Misschien een supplement wat een beetje onverwachts komt in dit rijtje. Maar bij sporters is er vaak een verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen. Dit komt doordat sporters meer zuurstof gebruiken, waardoor er meer vrije radicalen vrijkomen. Hierdoor kan de behoefte aan bijvoorbeeld Vitamine C en E verhoogd zijn. Het is bewezen dat sporters die tekorten hebben aan vitamines en mineralen een multivitaminesupplement de prestaties kan verbeteren.

Cafeïne

Cafeïne wat onder andere natuurlijk in koffie zit helpt bij duursporters om minder snel vermoeid te raken. Dit effect treed op bij zo’n 2-4 kopjes en houdt zo’n 3-6 uur aan. Zo als vele misschien wel weten, treed er al snel gewenning op aan cafeïne. Het werkt dan ook het beste als een sporter niet of nauwelijks koffie drinkt, maar dit alleen doet voor belangrijke wedstrijden.

koffieboon

Creatine

Creatine komt van nature voor in de spieren. Het helpt bij het leveren van energie aan de spieren bij beweging. De eerste 3 seconden dat je een spier beweegt werkt deze namelijk op ATP. Dit is een energierijk molecuul. Helaas ligt hier geen oneindige voorraad van opgeslagen in de spier. Na 3 seconden is de voorraad dus op, maar kan het weer gevormd worden met behulp van creatine, waardoor je je intensieve beweging nog zo’n 10 seconden kan volhouden. Als je de voorraad creatine in je spieren groter maakt, kun je deze tijd zelfs verdubbelen met zo’n 20 seconden. Dit is vooral handig voor krachtsporters die een zware intensieve beweging langer willen volhouden.

Nog een bijkomend voordeel is dat creatine vocht vasthoudt. Hierdoor kunnen sporters zo’n 2 kilo zwaarder wegen, maar drogen tijdens inspanning wel minder snel uit.

Ik hoop dat de sporters onder ons hier iets aan hebben gehad. Gebruik jij zelf ook supplementen bij het sporten? Merk je effect? Laat het mij weten bij de reacties!

Liefs,

Fabiënne

3 Comments

 • Josanne augustus 3, 2015 at 9:33 pm

  Handig! Mooie blog ook.

  Reply
  • Sharona augustus 3, 2015 at 9:39 pm

   Hi Josanne,
   Bedankt :-)! Fijn dat je er iets aan hebt.

   Reply
  • Keisha mei 14, 2016 at 12:39 pm

   We need more inthgiss like this in this thread.

   Reply

Leave a Comment