food-trends-2017

Dit worden de Food Trends van 2017

Het eind van 2016 is alweer nabij en wat hebben we een hoop Food Trends voorbij zien komen! Naar mijn idee waren het niet alleen trends, maar zijn mensen over het algemeen anders naar eten gaan kijken. Gezond eten heeft een véél belangrijkere rol gekregen. Het deed zelfs discussies opwaaien in 2016 of we er soms niet een beetje in doorsloegen. Maar dat we er met z’n alle een stuk bewuster bezig zijn, er meer groente op ons bord liggen en we ons niet meer alles wijs laten maken door misleidende producten in de supermarkt, maakt mijn diëtisten hart natuurlijk blij!

Gelukkig zetten veel van deze ‘trends’gewoon door in 2017. Kijk je met mij mee naar wat we voor Food Trends in 2017 kunnen verwachten?

1. Nog meer aandacht voor plantaardig eten

Naar mijn mening is 2016 toch wel het jaar geweest waarin mensen een switch maakte van elke dag standaard een stukje vlees op bord naar ook wel eens een dagje zonder vlees of zelfs een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. Uit onderzoek bleek zelf dat in 2016 55% van de Nederlands flexitarier was en 3 dagen per week geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor at. Verrassende aantallen vind ik! In 2017 kan dit aantal alleen maar oplopen verwacht ik. Er komt namelijk steeds meer aandacht voor de positieve effecten die plantaardig eten op de gezondheid en op het milieu heeft.

food-salad-healthy-vegetables

2. Ontdek het groen

Samen met de trend om minder vlees te eten, gaat natuurlijk ook samen: meer groente eten. Groenten kunnen nu ook als hoofdgerecht in restaurants besteld worden. Daarnaast gaan we op ontdekkingstoer naar de verschillende soorten groente die nog te proberen zijn. In 2016 kwamen ze er in het buitenland achter dat boerenkool een super voedzaam product is (wat wij allang wisten natuurlijk). Maar de boerenkool is nu wel een beetje voorbij en er komt meer aandacht voor  zeewier, snijbiet en andijvie.

3. Meer balans en meer genieten

In 2016 sloeg de balans soms een beetje door en liep Instagram vol met accounts van fitgirls. De boodschap was: wees gelukkig met jezelf en je lichaam. Maar als heel je tijdlijn volloopt met afgetrainde lichamen en sixpacks wil dat niet altijd lukken. Sommige fitgirls hebben dit ingezien en besluiten geen foto’s meer te plaatsen als ze naar de sportschool gaan of af en toe ook een foto van een vetrolletje of wat cellulitis op de benen. In 2017 kunnen dus ook weer vol op genieten van lekker en calorierijk eten op zijn tijd of slaan we gewoon een keertje sportschool over. Balans is het sleutelwoord!

pexels-photo-66440

4. Food bowls

In 2016 is de Food bowl trend al behoorlijk opgekomen, maar deze trend zet zich nog verder door in 2017. We kennen natuurlijk al de acai bowl om mee te ontbijten (een smoothie in een kommetje). Ook de sushi bowl was vol op te zien. Een trend van de laatste maanden is de poke bowl, dit is een Hawaiiaans gerecht wat bestaat uit rauwe vis gecombineerd met bijvoorbeeld rijst, groentes, edamame bonen en zeewier. In 2017 gaan we naar verwachting ook de Buddha bowl voorbij zien komen. Een plantaardige maaltijd met quinoa, avocado, zoete aardappel n gegrilde groentes.

4flcsxl_5kq-mikey-boyle

5. Zuur eten

We gaan steeds meer de zure smaken waarderen. In 2016 zagen we al Kimchi voorbij komen, een pittig Koreaans gerecht van gefermenteerde kool met peper. Ik denk dat we ons in 2017 op nog meer gefermenteerde producten gaan richten, ook omdat er steeds meer aandacht komt voor het gunstige effect op de darmflora. Denk bijvoorbeeld ook aan zuurkool.

Ik ben benieuwd naar welke trends blijven hangen in 2017 en of de aandacht voor een gezond eetpatroon blijft hangen. Naar welke trends kijk jij uit in 2017?

Liefs,

Fabienne

 

 

1 Comment

  • Astrid december 29, 2016 at 11:41 am

    Interessant om te lezen en we gaan het zien.xxxx

    Reply

Leave a Comment