light leugen

De leugen die light heet

Light producten. Daar heb ik het over. Sommige lezers zullen misschien denken: oud nieuws dat is toch al lang en breed bekend! Klopt! Maar ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die nog steeds een zak chips met een trotse big smile omhoog houden en zeggen: “ja maar het is light hoor!!” Daarom kan er wat mij betreft niet vaak genoeg over geschreven worden en vertel ik jullie vandaag waarom light producten niet zo gezond zijn als ze lijken. De leugen die light heet…

Wat is light?

Volgens de warenwet is vastgesteld dat producten waar het label light op geplakt wordt 30% minder kilocalorieën of 30% minder van een bepaalde voedingsstof moeten hebben. In de praktijk zijn dit dus meestal koolhydraten (suikers) of vetten die verminderd worden in een product. Dat klinkt goed, niet?

Is light ook echt gezonder?

Als je een zak chips koopt waar light op staat ga je er vanuit dat het minder vet is. Dat klopt ook! Maar vet geeft smaak. Om dat dus te compenseren en het toch smaakvol te houden voegen we er gewoon een paar scheppen suiker aan toe. Het eindresultaat is dus dat het product misschien iets minder calorieën bevat, al is dit verschil meestal erg klein, maar wel meer suikers! Laten we eens naar de pindakaas van Calvé kijken:

pindakaas vergelijking

Deze informatie heb ik van de Calvé website zelf gehaald. De light versie bevat inderdaad minder calorieën. Al is dit maar een verschil van 13 calorieën per 15 gram. We zien ook dat er inderdaad minder vet in zit. Maar hé! Kijk eens naar het aantal koolhydraten.. in de light variant zitten bijna 3 keer zoveel koolhydraten! Dit is een voorbeeld van pindakaas, maar helaas geld dit voor heel veel light producten. De vraag is dus: wat heb je liever een paar calorietjes minder en drie keer zoveel suiker of dan maar wat meer vet erin?

Hoe zit het dan met frisdrank?

Als jullie oplettend zijn geweest zul je je misschien afvragen hoe het dan met frisdrank zit. Want als je op het etiket kijkt bij de light varianten van frisdrank zie je dat hier meestal helemaal geen calorieën inzitten. Dit komt omdat light frisdrank wordt gezoet met zoetstof en zoetstof levert geen calorieën. Is dit dan wel gezond? Dat valt te betwijfelen. Buiten het feit dat er veel discussies rondgaan over zoetstoffen en het eventuele gevaar ervan, tonen sommige onderzoeken ook aan dat mensen juist meer gaan eten door het gebruik van zoetstoffen. Dit kan komen door de werking van de hersenen, je drinkt of eet namelijk iets en je denkt mmm lekker zoet! Maar het levert je geen energie,want er zaten geen calorieën in. Hierdoor kan het lichaam nog meer gaan verlangen naar echte suikers.

Ik hoop dat ik toch weer een paar mensen een stuk wijzer heb gemaakt wat betreft light producten. Wees dus niet bang en ga de volgende keer gewoon voor echte chips. Want als je het dan toch eet kan je er maar beter van genieten!

5 Comments

 • Tjitske Anna november 4, 2014 at 12:18 pm

  Goed artikel! Het is inderdaad al heel lang bekend dat light niet zo light is. Ook ik merk dat er heel veel mensen zijn die dat ondertussen nog steeds niet weten. Goed dat je hier iets over schrijft!

  Reply
  • Fabienne november 5, 2014 at 1:58 pm

   Dankje Tjitske! Toch verbazingwekkend hoeveel mensen nog steeds niet weten dat het slecht is, hé?! Hoop dat ik weer wat mensen een stukje wijzer hiermee kan maken 🙂

   Reply
 • Anneleen november 4, 2014 at 4:00 pm

  Fijn artikel! Ik heb hier nog nooit zo bij stil gestaan…verschiet dan ook best van het aantal koolhydraten bij de pindakaas!

  Reply
  • Fabienne november 5, 2014 at 1:55 pm

   Hey Anneleen. Ja ik wist wel al langer dat light niet zo goed is als het lijkt. Maar dat het aantal koolhydraten bijna drie keer zo hoog is, schrok ik ook wel even van!

   Reply
 • Manon november 7, 2014 at 5:39 am

  Leuk artikel! Ik ken ook veel mensen die veel light eten en drinken en daardoor denken dat ze gezond bezig zijn. Jammer dat mensen vaak alleen naar de calorieën kijken en daardoor vaak “lege” producten eten.

  Reply

Leave a Comment