Hoeveel kilo kan ik afvallen in 1 maand?

Hoeveel kilo kan ik afvallen in een maand?

Hoeveel kilo kan ik afvallen in een week of maand? 1, 2, 5 of 10 kilo of misschien nog iets meer? Zo snel mogelijk afvallen? Het liefst direct? Ik denk dat deze vraag de komende weken behoorlijk vaak wordt gevraagd aan Google. De eerste zonnestralen hebben zich laten zien en we kunnen er niet meer omheen: dat lichaam moet bikiniproof en wel zo snel mogelijk!

De verleiding is groot om je in de ellende van een crashdieet te storten. Maar doe dat alsjeeeeeblieft niet! Ik neem aan dat je gaat voor dunnere dijen en slankere kont voor een langere tijd dan een paar weken. Right? Laat dat crashdieet dan dit keer met rust!

Afvallen in een maand kan dat? Helaas, je bent te laat

Oké, laten we realistisch zijn. Eigenlijk ben je te laat… Natuurlijk ben je nooit te laat om te beginnen met een gezondere leefstijl. Maar je bent waarschijnlijk wel te laat voor het perfecte bikini body voor deze zomer. Dat betekent niet dat er geen winst te behalen valt, maar wees realistisch die afgetrainde Instragram meiden met een sixpack hebben waarschijnlijk niet de hele winter op de bank gehangen met een dekentje en warme chocolademelk met slagroom. Nee die hebben keihard staan zweten in de gym en net iets minder kruidnoten en chocoladeletters opgepeuzeld.

Maar laten we het positief bekijken. Je wilt afvallen. Dat is fijn! Het zou mooi zijn als je dit ook wilt omdat je, je gezonder, fitter en lekkerder in je vel wilt voelen. Als het alleen om het uiterlijk gaat is de kans groot dat zodra de zon is verschuild achter een wolkje jij geen nood aan de man ziet om die paar kilo af te vallen. Om je leefstijl positief te veranderen is het nooit te laat. Lees het goed NOOIT! Dus ik zeg: let’s do it!

Focus je op een blijvend gewichtsverlies

Afvallen gaat uiteindelijk bij veel mensen fout. Heb je weken of maanden zo hard je best gedaan, maar val je uiteindelijk toch weer terug in je oude gewoontes. Dit komt omdat een dieet meestal voor teleurstelling zorgt. Je ziet niet snel genoeg resultaat en je raakt de motivatie kwijt. Probeer je daarom meer te focussen op de lange termijn om teleurstellingen te voorkomen. Wil het niet te snel, maar wil het goed! Afvallen binnen een maand is dus niet de meest verstandige optie. Take it easy.

Hoe kan je wel gezond afvallen?

Afvallen draait maar om één ding namelijk het creëren van een negatieve energiebalans. Oftewel meer calorieën verbranden dan je consumeert. Om het nog simpeler te maken: dit kan maar op twee manieren. Allereerst door minder te eten. Ten tweede door meer te bewegen. Zelf ben ik een voorstander van een combinatie van deze twee. Je zou kunnen denken met een uurtje cardio creëer ik mijn energie te kort wel even. Maar hoeveel calorieën je precies verbrandt in dit uurtje blijft moeilijk te meten en hierdoor bestaat de kans dat je denkt dat je meer hebt verbrandt, dan je daadwerkelijk hebt verbrand. Ze zeggen niet voor niks: abs are made in the kitchen.

Om een halve kilo af te vallen moet je ongeveer een tekort creëren van 3500 calorieën. Wil je ongeveer een halve tot een hele kilo per week afvallen, dan moet je dus een tekort van tussen de 3500-7000 calorie creëren in een week, dus tussen de 500-1000 per dag.

Neem als voorbeeld een vrouw van 63 kilo, 23 jaar oud, 1,79 meter (It’s me). Zij verbrandt gemiddeld in ruststand 1446 calorieën, plus 868 calorieën erbij opgesteld als ze gemiddeld actief zou zijn (3x in de week sporten). Eet ik 2314 calorieën dan zou ik niet afvallen of aankomen. Wil ik afvallen, dan zou ik dus lager moeten gaan zitten in mijn calorie-inname (of nog meer sporten). Je kan kiezen voor een klein te kort van 10%, en middelmatig te kort van 20-25% of een groot te kort van meer dan 25%. Een groot te kort zou ik niet aanraden, omdat je hiermee weer het crashdieet aan het nabootsen bent. Wil je dat het redelijk makkelijk is vol te houden, maar toch motiverend blijft? Dan zou ik gaan voor een energietekort van rond de 20-25%. In mijn geval zijn dat zo’n 500 calorieën per dag minder moeten consumeren en dat zou betekenen dat ik ongeveer een halve kilo per week zou afvallen als ik dagelijks niet meer dan 1814 calorieën consumeer.

Easy, peasy dat afvallen toch? 😉 Nee het blijft inderdaad lastig! Maar maak het jezelf niet onnodig ingewikkeld en wil het niet te snel. Dat is het belangrijkste advies wat ik je kan meegeven. Dan komt het helemaal goed :-)! En die bikini kan je deze zomer sowieso aan ook al heb je, je doel nog niet behaald, want het is zo 2014 om te denken dat schoonheid ook maar iets met een getalletje te maken heeft, toch? 

Lief,

Sharona

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe healthy inspiratie? Volg ons dan even op ♥ Facebook

No Comments

Leave a Comment