Belofte

Maak een belofte met jezelf

Wat is nu eigenlijk het geheim van mensen die zoveel zijn afgevallen of hoe blijven sommige mensen toch altijd slank? Een korte zoekactie op m’n lieve vriend Google levert me een hoop ‘gouden dieet tips’ op, maar van allemaal kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen dat ze niet werken! Als ik je het magische dieet kon geven, dan had ik het direct gedaan. Maar vergeet deze illusie want dat magische dieet bestaat niet. Maar met één tip ga je heel ver komen en die tip heeft niks te maken met sporten of diëten. Nieuwsgierig?

Ik beloof het!

Het gaat allemaal om het maken met een belofte met jezelf! Dat klinkt makkelijk toch? Maar wat betekent het nu echt? Het betekent dat je echt gaat doen wat je zegt (wat je belooft hebt).

Als je een belofte maakt aan een hele goede vriend of vriendin dan houd je je aan deze belofte al moet je hemel en aarde bewegen. Toch? Maar als het om beloftes met ons zelf maken gaat, dan zijn we een stuk makkelijker. Waarom bezien we deze beloftes dan zou anders? Een belofte aan jezelf hoort juist de belangrijkste belofte te zijn die je maakt.

Lees: Succesfactor: wees lief voor jezelf

Waarom breken we beloftes met onszelf?

We zijn geneigd om onze eigen behoefte onderaan de lijst te zetten. Vooral wij vrouwen zijn hier ontzettend goed in. We zijn continu bezig met onze omgeving tevreden te houden, maar intussen verliezen we onszelf langzaam uit het oog.

Een andere reden is omdat de beloftes die we met onszelf maken te groot zijn. ”Ik ga elke ochtend 30 minuten sporten”, ”Ik eet nooit meer snoep”. Lees hier waarom realistische doelen de sleutel naar succes zijn?

Ook een veel gemaakte fout is het maken van te veel beloftes met jezelf. Ken je het gevoel dat je bezig bent met tien ballen tegelijk in de lucht te houden? Je hoofd die overuren maakt en overloopt van alles zorgen. Het is niet raar dat je uiteindelijk één van de ballen laat vallen en hierdoor uiteindelijk alle ballen. Houd het simpel voor jezelf!

Belofte om te sporten

Hoe maak je goede belofte met jezelf?

Het liefst beloof je jezelf wel tien dingen tegelijk, maar stop: houd het simpel! Maak één belofte met jezelf. Eentje die je wat er ook gebeurt niet uit het oog verliest en niet gaat verbreken. Lukt het je om je te houden aan deze ene belofte? Dan pas is het tijd voor een eventuele nieuwe belofte. Maar wees niet te snel! Op deze manier bouw je langzaam een hele sterke muur van beloftes. Maar hoe maak je zo’n belofte?

  • Begin met beloftes die zo klein zijn, dat het eigenlijk bijna onmogelijk is om je hier niet aan te houden, bijvoorbeeld om elke dag 5 minuten aan cardio te doen. Het maakt niet uit wat voor cardio en waar je dit doet. En 5 minuten… Dat is best te doen toch?
  • Zeg de belofte hardop tegen jezelf en schrijf hem op. Hang de belofte vervolgens op plekken waaraan je er telkens aan herinnert wordt, bijvoorbeeld op de koelkast.
  • Deel je belofte met de lieve mensen op je heen. Ze zullen je supporter worden, want hoe dan ook komen er uiteindelijke moeilijke momenten. Hoe mooi is het dan als je lieve mensen om je heen hebt die je door dik en dun steunen.

Wat als je toch een belofte breekt?

Wees niet boos op jezelf en vooral: geef niet op! Maar zie het als een leermoment. Evalueer waar het mis is gegaan. Was je belofte misschien toch niet realistisch genoeg? Door welke factoren heb je, je niet kunnen houden aan je belofte? Bedenk daarna hoe je hier in de toekomst mee om kan gaan. Op deze manier hoef je het breken van je belofte niet als falen te zien, maar als een leermoment. Eentje waar je alleen maar sterker en wijzer uitkomt!

Dus wat moet je vandaag nog doen? Maak een belofte met jezelf. Een belofte die zo belangrijk is, dat je deze nooit nooit nooit gaat en wil verbreken.

Belofte met jezelf

No Comments

Leave a Comment